Отидете към основна версия

4 931 15

Израел и Русия – неочакваните партньори

  • израел-
  • русия-
  • партньори-
  • дипломатически отношения-
  • близък изток

Отношенията на Израел с Вашингтон охладняха, контактите с Москва се активизираха

Снимка АП/БТА

Неочаквани партньори. Така немският в. „Франкфуртер алгеманйне цайтунг“ коментира израелско-руските отношения.

„Миналата неделя президентът на Израел Реувен Ривлин, вместо да лети за Австралия, се срещна с руския президент в Москва. Отмяната на визитата в Австралия много разочарова Канбера... Като цяло след като отношенията между Израел и Вашингтон охладняха и станаха по-напрегнати, контактите с Москва се активизираха“, се казва в коментара на вестника.

Бенямин Нетаняху беше в Москва през септември, след това се срещна с Путин през ноември на конференцията по климата, а осен това двамата политици постоянно си говорят по телефона“ припомня в. „Франкфуртер алгеманйне цайтунг“.

Анонсираното от Путин изтегляне на руските военни от Сирия е нож с две остриета – израелската авиация естествено ще си върне предишната свобода за полети, но едновременно с това в съседна Сирия ще нарасне влиянието на Иран, който заедно с Хизбула, е най-важният съюзник на сирийския президент Башар Асад и най-опасният враг на Израел.

За пример в коментара на в. „Франкфуртер алгеманйне цайтунг“ се дава изявлението на бившия шеф на Мосад Ефраим Халеви, според който „руското влияние върху Иран е несравнимо по-голямо в сравнение с американското и Русия е в състояние да оказва ефективен натиск върху Иран“. Освен това Русия е доставчик на оръжие за Иран, а в Израел особено се боят от руските оръжейни комплекси C-300, които ограничават действията на израелските военновъздушни сили.

На 5 май кувейтският вестник Al Dscharida съобщи, че Русия е преустановила сделката с Иран, защото Техеран е предал на Хизбула комплекси „Панцир“, с което е нарушил договора с Русия. Според този вестник информацията е дошла от израелските специални служби.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини