23 Март, 2016 05:46 4 930 15

Израел и Русия – неочакваните партньори

  • израел-
  • русия-
  • партньори-
  • дипломатически отношения-
  • близък изток

Отношенията на Израел с Вашингтон охладняха, контактите с Москва се активизираха

Израел и Русия – неочакваните партньори - 1
Снимка АП/БТА

Неочаквани партньори. Така немският в. „Франкфуртер алгеманйне цайтунг“ коментира израелско-руските отношения.

„Миналата неделя президентът на Израел Реувен Ривлин, вместо да лети за Австралия, се срещна с руския президент в Москва. Отмяната на визитата в Австралия много разочарова Канбера... Като цяло след като отношенията между Израел и Вашингтон охладняха и станаха по-напрегнати, контактите с Москва се активизираха“, се казва в коментара на вестника.

Бенямин Нетаняху беше в Москва през септември, след това се срещна с Путин през ноември на конференцията по климата, а осен това двамата политици постоянно си говорят по телефона“ припомня в. „Франкфуртер алгеманйне цайтунг“.

Анонсираното от Путин изтегляне на руските военни от Сирия е нож с две остриета – израелската авиация естествено ще си върне предишната свобода за полети, но едновременно с това в съседна Сирия ще нарасне влиянието на Иран, който заедно с Хизбула, е най-важният съюзник на сирийския президент Башар Асад и най-опасният враг на Израел.

За пример в коментара на в. „Франкфуртер алгеманйне цайтунг“ се дава изявлението на бившия шеф на Мосад Ефраим Халеви, според който „руското влияние върху Иран е несравнимо по-голямо в сравнение с американското и Русия е в състояние да оказва ефективен натиск върху Иран“. Освен това Русия е доставчик на оръжие за Иран, а в Израел особено се боят от руските оръжейни комплекси C-300, които ограничават действията на израелските военновъздушни сили.

На 5 май кувейтският вестник Al Dscharida съобщи, че Русия е преустановила сделката с Иран, защото Техеран е предал на Хизбула комплекси „Панцир“, с което е нарушил договора с Русия. Според този вестник информацията е дошла от израелските специални служби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМ БАМ

    5 2 Отговор
    ИЗРАЕЛ НЕЩО СЕ ИЗГУБИ ОТ АКТИВНИТЕ НОВИНИ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ .КВО ЛИ СЕ ПЕЧЕ ПАК ?????!!!!::::

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Сульо

    4 1 Отговор
    "На 5 май кувейтският вестник Al Dscharida съобщи..."
    Коя година е станало това?
  • 3 mediator37

    1 2 Отговор
    Панцирь С-1 е за близко зенитно прикритие. Бие цели на 20 км. радиус и 15км. във височина, но трябва да е в непрекъснато бойно дежурство. Израелците едва ли са се стреснали.
    Не съм очаквал иранците да о.ерат кълките и да раздават насам - натам водещи руски образци. Сега ще си хапят обърнатите джуки да чакат С-300.
  • 4 опсмопсус

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "БУМ БАМ":

    Израел виждат слабоста на сащ, нато и следващата икономическа разруха!Печатането на долари и разпалването на войни, не може да удържи дълго време световния хегемон!
    Закономерно икономически Израел гледа към друга велика сила!
  • 5 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    да,страхотни отношения на фона на това че руснаците са основните експерти по ядрената програма на иран,а иран в конституцията има текст ,че трябва да унищожи израел.няма да споменавам американската финансова и военна помощ за евреите,нека се кефят путинофилите на тази информация,тя много прилича на онази дето китаиците се разсърдили на запада щото путин ги поканил за приятел !

    Коментиран от #12

  • 6 Пинокио

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "БУМ БАМ":

    Напротив, те са в основата на събитията. Просто се крият зад кулисите.
  • 7 Телевизора на Елвис

    3 2 Отговор
    Усещат, усещат чифутчетата, че каквото може да се изпомпа от америката и нейния модел на съществуване е изпомпано. Сега ще захапе да помпа Русия тая нагла сган. Ей не наядоха се бе....
  • 8 Никога повече

    1 2 Отговор
    Няма ли да бъдат преследвани там? Нацистите и ксенофобите там са повече дори от България. Доскоро се молеха на най-големите световни банки да им отпуснат спешни кредити. Явно са ги порязали щом слизат до нивото на еврейските банкери за помощ.
  • 9 Дани

    1 2 Отговор
    Чак пък неочаквано ..... в Израел има повече руснаци отколкото палестинци и повече руски телевизии от израелски :) хич не е неочаквано и нетипично. Щеше да е нетипично, ако е обратното..

    Коментиран от #11

  • 10 Bgman

    2 0 Отговор
    Колега "Никога повече" ти досега в кой свят си живял? За кавко слизане на нивото на еврейските банкери говориш? Това е най-високото ниво бе пич, по-високо от това НЕМА - за наше най-голямо съжаление....
  • 11 ЧЕСТНО

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дани":

    ТВА Е МНОГО ВЯРНО.НА МНОГО ВИСОКИ ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ ИМА РУСКИ ЕВРЕИ А В МНОГО ПОЛИЦЕЙСКИ УПРАВЛЕНИЯ СЕ ГОВОРИ ОСНОВНО НА РУСКИ .ЯСНО Е ЧЕ ЩЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕ ФАКТОР ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НА ДВЕТЕ СТРАНИ КОИТО ЯВНО СЕГА СА МНОГО БАЛАНСИРАНИ.
  • 12 Ь 7777

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Каква конституция в Иран бе..направо цепиш мрака вече...То бива да пишеш измислици-бива да си наведен--ама чак толко.Пишеш простотии,само когато можеш да плюваш по руснаците..и ставаш за смях...

    Коментиран от #14

  • 13 1453

    2 2 Отговор
    Тези евреи въртят г.зу между САЩ и русия!
    Накрая ще седнат на дебело и твърдо.
  • 14 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ь 7777":

    Oooo, не само за Русия - питай го нещо за българската икономика или българите и да видиш какви глупости може да си изсмуче от пръстите! Е, малко му е еднообразен репертоара, ама... от верме на време е доста оригинален с нагласистиката.
  • 15 Адмирал Кузнецов

    0 0 Отговор
    Израел ще направи от Русия новият световен хегемон! И баба Ванга го е казала! Когато от Москва говорят... всички алчни робовладелци ще мълчат!!!