Отидете към основна версия

1 872 8

„Асошиейтед прес“ отрича сътрудничество с нацистите

  • асошиейтед прес-
  • германия-
  • нацисти-
  • сътрудничество

АП е изгонена от нацисткия тежим през 1941 година

Снимка: Wikipedia

Немски историк съобщи в ново изследване, че международната новинарска агенция „Асошиейтед прес“ (АП), чиято централа се намира в Ню Йорк, официално е сътрудничела с Германия през 30-те години на миналия век и е взела на щат фотограф, който е работил в нацисткото управление за пропаганда, пише в. "Ню Йорк таймс".

В изследването си Хариет Шарнберг от университета „Мартин Лутер" се казва, че АП е позволявало на нацистите „да изобразяват унищожителната война като обикновена война". За това съобщи и в. „Гардиън".

„АП опровергава предположенията, че е сътрудничела с нацисткия режим в който и да е период", заяви официално агенцията. „Напротив, АП е била под натиск от страна на нацисткия тежим от 1932 г., когато Хитлер идва на власт и е изгонена от Германия през 1941 г. Сътрудниците на АП са се противопоставяли на този натиск и с всички сили са се старали да събират точни, важни и обективни новини за света в това тъмно и опасно време". Шарнберг е посочила, че АП е сътрудничела с фотографа Франц Рот, който е служил в управлението за пропаганда на СС. По информация на „Гардиън" след публикацията на Шарнберг е премахнало от своя сайт снимките на Рот. „Архивистите на АП не са познавали Франц Рот и неговата дейност до и по време на Втората световна война, написа в имейл говорителят на АП Пол Колфорд. "Ние нямаме никакви документи за него", заявява той. Колфорд заявява, че АП не разполага с лични дела на немци, сътрудничили на агенцията през 30-те години на миналия век. Тази документация вероятно е била унищожена от съветската армия по време на битката за Берлин. АП също така отбелязва, че е давала източника на фотографиите, получени от немското правителство и американските вестници са могли сами да решават дали да ги публикуват", се казва в статията на в. "Ню Йорк таймс".

АП е основана през май 1846 г. Към 2005 г. новините на АП са използвани от 1700 вестника, 5000 телевизионни и радио станции. Нейният фотоархив съдържа повече от 10 милиона изображения. АП има 242 бюра и обслужва 121 страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини