Last news in Fakti

1 Април, 2016 23:30 1 850 8

„Асошиейтед прес“ отрича сътрудничество с нацистите

  • асошиейтед прес-
  • германия-
  • нацисти-
  • сътрудничество

АП е изгонена от нацисткия тежим през 1941 година

„Асошиейтед прес“ отрича сътрудничество с нацистите - 1
Снимка: Wikipedia

Немски историк съобщи в ново изследване, че международната новинарска агенция „Асошиейтед прес“ (АП), чиято централа се намира в Ню Йорк, официално е сътрудничела с Германия през 30-те години на миналия век и е взела на щат фотограф, който е работил в нацисткото управление за пропаганда, пише в. "Ню Йорк таймс".

В изследването си Хариет Шарнберг от университета „Мартин Лутер" се казва, че АП е позволявало на нацистите „да изобразяват унищожителната война като обикновена война". За това съобщи и в. „Гардиън".

„АП опровергава предположенията, че е сътрудничела с нацисткия режим в който и да е период", заяви официално агенцията. „Напротив, АП е била под натиск от страна на нацисткия тежим от 1932 г., когато Хитлер идва на власт и е изгонена от Германия през 1941 г. Сътрудниците на АП са се противопоставяли на този натиск и с всички сили са се старали да събират точни, важни и обективни новини за света в това тъмно и опасно време". Шарнберг е посочила, че АП е сътрудничела с фотографа Франц Рот, който е служил в управлението за пропаганда на СС. По информация на „Гардиън" след публикацията на Шарнберг е премахнало от своя сайт снимките на Рот. „Архивистите на АП не са познавали Франц Рот и неговата дейност до и по време на Втората световна война, написа в имейл говорителят на АП Пол Колфорд. "Ние нямаме никакви документи за него", заявява той. Колфорд заявява, че АП не разполага с лични дела на немци, сътрудничили на агенцията през 30-те години на миналия век. Тази документация вероятно е била унищожена от съветската армия по време на битката за Берлин. АП също така отбелязва, че е давала източника на фотографиите, получени от немското правителство и американските вестници са могли сами да решават дали да ги публикуват", се казва в статията на в. "Ню Йорк таймс".

АП е основана през май 1846 г. Към 2005 г. новините на АП са използвани от 1700 вестника, 5000 телевизионни и радио станции. Нейният фотоархив съдържа повече от 10 милиона изображения. АП има 242 бюра и обслужва 121 страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симфони

    3 2 Отговор
    Тая крава с нацистите докато не умре, няма да спрат да я доят израелците!
  • 2 Муше

    6 0 Отговор
    Нацизма стои в основата на всяка една нация и държава . Еврейската сган пусна вируса наречен глобализъм , целящ съсипване на старите развити нации за да си подсигури управлението на света съставен от слаби и деградирали нации . Хитлер е висш хуманист и достоен човек , на читава нация не е посягал .
  • 3 Аджамия

    4 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР ! ЧИФУТИТЕ ОТ СЪВЕТСКО-АМЕРИКАНСКИТЕ ЩАТИ НА......препарат за миене...............
  • 4 Снайпериста

    2 2 Отговор
    Историята не е такава,каквато Ви я поднасят слугите от ЧЕРВЕНОТО ЕВРЕЙСКО БРАДСТВО !!!!!!!!!!
  • 5 шшш

    3 0 Отговор
    ЗА ПАРАТА И МАЙКАТА ЩЕ ПРОДАДАТ ,ТАКА И НАПРАВИХА ..
  • 6 иии

    4 0 Отговор
    Всички медии правиха това...
  • 7 mediator37

    2 3 Отговор
    Обвинението е идиотско само по себе си. Коя война е съзидателна ? Изобразявали от АП войната, обаче така, че не изглеждала унищожителна. Да не би прегръдки и целувки между противникови войници да са изобразявали?
    Дефиницията на война е- унищожаване въоръжените сили на противника.
  • 8 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Годишната квота от "анти-национализъм" трябва да бъде преизпълнена не винете хората, искат да изкарат шекели да си купят хляб.