Отидете към основна версия

3 001 8

Ердоган подкрепи Азербайджан в спора за Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • ердоган-
  • конфликт-
  • спора-
  • азербайджан-
  • армения

Турският президент Реджеп Ердоган обеща да подкрепи Азербайджан "до края" в конфликта му с Армения в Нагорни Карабах. Ердоган се обадил по телефона на азерския си колега Илхам Алиев и му казал, че „турският народ винаги е рамо до рамо с азербайджанския" съобщиха от пресслужбата на Алиев.

Факти.бг припомня, че в нощта срещу 2 април избухна конфликт в непризнататата Нагорнокарабахска република.

Съобщенията от двете страни са противоречиви. И Азербайджан, и Армения твърдят, че противникът е започнал офанзива, а те я отблъскват.

От Министерството на отбраната на Армения съобщават, че азербайджанските сили са възобновили артилерийския обстрел тази сутрин, 3 април, предаде ТАСС.

В същото време военното министерство на Азербайджан информира, че зоната на конфликта е в "стабилно - напрегната" ситуация.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви,  че властите на страната ще продължат усилията си за мирно решаване на карабахския конфликт. Директорът на пресслужбата на МВнР на Азербайджана Хикмет Гаджиев прехвърля отговорността за случващото се върху Армения.

Президентът на Армения свиква заседание на Съвета по национална безопасност на републиката. Държавните структури на Армения са готови да предприемат необходимите стъпки за стабилизация на ситуацията, заявява премиерът на страната Овик Абрамян.

Русия се опитва да предотврати повторение на войната отпреди две десетилетия, като президентът Путин призова Армения и Азербайджан за сдържаност. Нито една от двете страни обаче не е склонна да отстъпи.

Азербайджан настоява арменските войски да напуснат Нагорни Карабах, след което да се пристъпи към преговори за бъдещето на анклава. Арменците, които фактически контролират спорната територия, не са готови на отстъпки.

От САЩ, където е на посещение, азерският президент Илхам Алиев заяви, че Армения е окупирала една пета от територията на страната му. Той добави, че е за мирно уреждане на конфликта, но при „запазване на „териториалната цялост на Азербайджан“, което означава, че Баку не смята да се отказва от спорната област, която е населена предимно с арменци.

Главно населен с арменци (80%), Нагорни Карабах обявява независимост на 2 септември 1991 г. За да възстановят контрола си над Нагорни Карабах, властите на Баку изпращат войски. В периода 1990-1992 г., вследствие на блокадата на Азербайджан, в Нагорни Карабах настава хуманитарна катастрофа.

Тази ситуация в региона, създала се от окупацията на Нагорни Карабах от азербайджански доброволци и войски, довежда до острата реакция на Съвета за сигурност на ООН, издал 4 резолюции по проблема през 1993 г. През май 1994 г. Групата на Минск, с представителство на Франция, Русия и САЩ, разрешава военния конфликт, чрез преговори и резолюция.

Страната не е призната от международната общност, с изключение на подобно непризнатите Абхазия, Южна Осетия и Приднестровие. Площта на региона е около 11 500 кв. км, има население от около 145 000 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: