Отидете към основна версия

1 898 22

Въпреки референдума в Холандия, ЕК ще асоциира Украйна

  • украйна-
  • холандия-
  • референдум-
  • ес-
  • асоцииране-
  • търговия

Според украинския президент, резултатите от холандския референдум не засягат споразумението между Украйна и ЕС

Снимка АП/БТА

Европейската комисия ще предложи безвизов режим за Украйна до края на месеца, въпреки вота на холандците срещу споразумението за асоцииране на страната към ЕС, съобщи Ройтерс.

През март председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на украинския президент Петро Порошенко, че европейският орган ще представи дългоочаквания проект за безвизов режим на Украйна през април.

„Може да изглежда, че прескачаме холандските избиратели, но трябва да спазим думата си към Украйна, която е изпълнила нашите условия“, обясни източник от Брюксел пред Ройтерс.

За да влезе в сила обаче предложението трябва да получи одобрението на квалифицирано мнозинство от държавите-членки на ЕС и от ЕП. 

В неделно интервю за местни медии украинският президент потвърди, че очаква Европейската комисия да предостави на Украйна безвизов режим, въпреки резултатите от холандския референдум.

"Споразумението за асоцииране няма да се промени, то вече е в сила, като се започне със зоната за свободна търговия. В близко бъдеще, в следващите няколко дни, очакваме решението за безвизов режим на Европейската комисия да бъде прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС и се надявам украинският народ да го получи", каза Порошенко.

Споразумението за създаване на политическа и икономическа връзка между Киев и Брюксел бе подписано през 2014 г. Киев трябваше да изпълни обширни реформи, за да отговори на високи икономически, политически, социални, правни и технически критерии на ЕС.  От своя страна Брюксел предоставя на Украйна разширен достъп до единния европейски пазар и безвизов режим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: