Отидете към основна версия

4 227 11

Бившият пазач от Аушвиц: Наистина съжалявам

  • аушвиц-
  • германия-
  • надзирател-
  • дело-
  • нацист

94-годишният германец е изправен пред обвинения за съучастие в 170 000 убийства

Снимка АП/БТА

94-годишен бивш сержант от СС се извини на оцелелите от Холокоста и заяви, че се срамува, че е служил като надзирател в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц, пише германското издание „Билд“.

Райнхолд Хенинг днес се изправи пред съда в германският град Детмолд, където призна, че е служил като охрана в концентрационния лагер Аушвиц.

Хенинг заяви, че макар да е бил наясно, че евреите са били обгазявани в газовите камери, а труповете им изгаряни в крематориуми, той не е направил нищо, за да спре тази несправедливост.

Бившият нацист заяви, че той никога не е разказвал за своята военновременна служба в Аушвиц от януари 1942 г. до юни 1944 г., дори и на семейството си, но иска да използва процеса срещу него като възможност да изясни нещата.

"Искам да кажа, че съм дълбоко разстроен от факта, че съм бил част от такава престъпна организация. Срамувам се, че видях несправедливост и никога нищо не направих срещу тях и се извинявам за действията си. Много, много съжалявам", каза той.

Докато той говореше, Леон Шварцбаум, оцелял от Аушвиц наблюдаваше от около 5 метра с каменно лицето. Той заяви, че е доволен от извинението на Хенинг, но не смята, че това е достатъчно.

"Загубих 35 членове на моето семейството, как може някой да ви се извини за това?", попита 95-годишният евреин. "Аз не съм ядосан, не искам той да отиде в затвора, но той трябва да каже още в името на младото поколение днес, защото историческата истина е важна."

Бившият надзирател в лагера на смъртта призна още, че е бил охрана и му е било наредено, както и на всички останали пазачи, да стреля по затворници, които се опитват да избягат. Въпреки това Хенинг не каза дали някога е застрелял някого.

"Опитвах през целия си живот да забравя за това време", каза той. "Аушвиц беше кошмар."

Ханинг е съден за съучастие в 170 000 убийства.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: