Отидете към основна версия

1 673 14

Румъния и Германия обсъдиха идеята за флот на НАТО в Черно море

  • румъния-
  • германия-
  • президенти-
  • йоахим гаук-
  • клаус йоханис-
  • разговор-
  • сигурност-
  • нато

Президентите на Румъния и Германия обсъдиха редица теми

Снимка АП/БТА

Президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук днес пристига на посещение в България, след като завърши двудневната си визита в съседна Румъния.

С румънския си колега Клаус Йоханис, Гаук обсъди регионалните въпроси, включително ситуацията в съседна Молдова и притесненията свързани със сигурността в региона преди срещата на върха на НАТО във Варшава, пише АП.

Двамата президенти са обсъдили ситуацията със сигурността в Черно море, където Румъния и Турция, и двете страни членки на НАТО,  искат да бъде разположен флот на Алианса. Причината за това е нарастващото руско влияние, но друга страна-членка на НАТО - България, се противопоставя, коментира АП.

Германският лидер призна, че в Източна Европа, която някога е била част от Варшавския договор, дипломацията на Берлин към Москва понякога "е попадала в светлината на критиките в опитите си да открие и поддържа отворен диалог с Русия."

Въпреки това, той каза: "Сегашното ни становище не е поражение или бягство, не искаме да бягаме от нашите отговорности. Ние всички знаем, откъдето идват предизвикателствата. И ние сме твърдо убедени, че заедно с нашите партньори и нашите съседи от Източна, Централна и Югоизточна Европа ще намерим общо решение в края на срещата на върха. "

Гаук също спомена добрите търговски отношения между страните. Има повече от 8000 компании с немски капитал в Румъния, а Германия е третият най-голям инвеститор в Румъния, след като Австрия и Холандия.

В хода на разговорите, двамата лидери се спряха и на бившата съветска република Молдова, която през 2014 г. подписа споразумение с Европейския съюз, на което Русия се противопостави. Румъния подкрепя молбата на Молдова да се присъедини към ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: