Отидете към основна версия

24 Юни, 2016 10:38, обновена 24 Юни, 2016 10:38 8 250 20

Дейвид Камерън подаде оставка - Юни 2016

  • дейвид камерън-
  • btexit-
  • великобритания-
  • оставка-
  • премиер

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън подаде оставка.

В своето изявление от Даунин стрийт 10, премиерът заяви, че вярва в решението на тези 33 милиона британци, които са дали гласа си във вчерашния референдум.

„Тази кампания бе единственият начин, по който аз имах възможност да изразя чувствата и мислите си. Затова аз приветствах този референдум, въпреки резултата. Британците гласуваха да поемат по съвсем нов път. Аз смятам обаче, че сега Великобритания се нуждае от ново ръководство, което да я поведе по новия ѝ път. Аз не мога да остана капитан на държавата през оставащите няколко месеца“, заяви Камерън, с което стана ясно, че подава оставка.

„Британският народ гласува за напускането на ЕС. Трябва да зачетем неговото решение“, заяви премиерът на Великобритания.

Той изказа поздравления на опонентите си, които агитираха за Brexit, заради страстта, с която водиха кампанията си.

Камерън напомни, че хората по цял свят следяха какъв ще е изборът на Великобритания и увери европейските граждани, които живеят на острова и британските граждани, които живеят в чужбина, че промени ще има, но те не трябва да се страхуват. „Пазарите пак ще са отворени, хората пак ще могат да пътуват, но по различен начин“, обясни Камерън.

Премиерът заяви, че се гордее, че е бил на чело на тази велика страна през последните шест години.

„Изпълнихме обещанията си към бедните, помогнахме на хората, които се обичат да се женят без значение от тяхната сексуалност, сега обаче трябва да погледнем към глобални и по-важни въпроси“, заяви той.

„Сега Великобритания се нуждае от ново ръководство, което да я поведе по новия и път. Аз не мога да остана капитан на държавата през оставащите няколко месеца. Моят кабинет ще поддържа процесите в страната през следващите 3 месеца,  в които ще подготвим конференция на Консервативната партия, на която ще се вземе решение за ново правителство. До тогава ние ще продължим да си вършим работата и да изпълним поетите ангажименти“, каза той.

„Преговорите с ЕС трябва да започнат с нов премиер, който да реши кога да започне процедурата по член 50. Тези които загубиха, включително и аз трябва да помогнат за случването на новото статукво“, каза още Камерън.

Това че напускаме Европейския съюз не е нещо, което препоръчвам, но го приемам. Трябва да намерим начин това да се случи най-леко, завърши Камерън.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: