Last news in Fakti

25 Юни, 2016 07:00 2 588 2

Предстои разводът

  • brexit-
  • великобритания-
  • референдум-
  • надпревара-
  • ес-
  • решения

Европа винаги се е развивала в криза

Предстои разводът - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британците казаха „сбогом“ на Европейския съюз. Надпреварата – продължила месеци с ожесточени дебати – приключи бързо и изненадващо. Лудата надпревара в Европейския съюз обаче тепърва започва, а не свършва с резултатите от референдума.

Надпревара с време, с ценности и бъдещето, което трябва да се случи. Британският референдум бе много повече от едно обикновено допитване. Той извади наяве различните позиции, гледни точки и настроения. Но най-вече извади факта, че е време за промени, радикални промени.

В деня на вота пред студенти и журналисти в Софийския университет германският президент Йоахим Гаук заяви, че „трябва да извлечем поуки от вота”. Прав е. Часовникът тиктака.

Brexit накара Европа да се погледне в огледалото. А в него видя тъмните сенки от провалите на стратегически проекти като Европейската конституция от 2004 година.

Какво следва оттук нататък? На първо място общността трябва да анализира къде сгреши и какво трябва да направи, за да не бъдат „завлечени“ и други страни с ефекта на доминото. Не са малко лидерите в ЕС, които искат повече суверенитет и власт на своите държави. Брюксел трябва  да намери баланс между общите цели и въжделения на страните-членки, всяка от които е със собствена идентичност, култура, история, бъдеще.

Сътресенията в Европейския съюз идват на фона на голям брой кризи на Стария континент, сред които бежанската и терористичните заплахи. Брюксел трябва не само да чуе гласа на тези, които избраха да се отделят от съюза, но и да ги разбере.

Европа, Европа - да бъдеш или не - това е въпросът! А отговорът?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даММ

    1 0 Отговор
    развод ми дай, вземи панелките с трабантите, но въздуха им остави
  • 2 goni

    2 0 Отговор
    Няма да има развод!:) Съпругата ще размисли и ще се върне при съпруга!:) Просто като всяка жена и тя си мислеше че има много по-богати мъже от нейния , така че що да не опита!:) Ама, тоя дето и обещаваше я лъже, па тя е от итрите и веднага се усети!:) Тя си знае че нейния си я обича и ще си я прибере!:) E, ще помрънка малко, амо ще и направи скъпи подаръци белким така друг път не прави!:) Пък, то нали и децата!:) Ще плачат за Майка си!:) Що ги е зарязала!:)