Отидете към основна версия

1 589 5

ООН обвинява Киев и сепаратистите в тежки престъпления

  • оон-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • престъпления-
  • цивилни-
  • убийства

ООН обвинява двете страни в украинския конфликт , че са нанасяли ракетни удари срещу жилищни райони

Снимка: БТА/ AP

ООН обвини двете страни в украинския конфликт в тежки престъпления, които могат да се квалифицират като военни престъпления. От януари 2014 г. до май 2016 в източната част на Украйна са извършвани убийства на цивилни и взривяване на жилищни райони, се посочва в доклада на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, цитиран от „Дойче веле“.

В документа се осъждат убийствата на предали се в плен украински войници, както и на воюващите срещу тях сепаратисти. Освен това в доклада се дава информация за "значителен брой предполагаеми масови екзекуции и убийства на цивилни граждани, които не участват в конфликта."

ООН обвинява двете страни в украинския конфликт , че са нанасяли ракетни удари срещу жилищни райони. В доклада се подчертава, че никой не е бил осъден за тези нападения.

По-рано международните правозащитни организации Human Rights Watch и Amnesty International обвиниха украинските въоръжени сили и проруските сепаратисти в измъчвания и убийства, извършени на териториите под техен контрол. По-късно правителството в Киев обеща да провери действията на своите военни в източната част на страната. Като цяло от началото на 2014 г. в източната част на Украйна са убити повече от 9400 души и над 21 500 души са ранени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: