Отидете към основна версия

2 526 4

Разкриха тайния план на Юнкер да диктува европейските народи

  • жак-клод юнкер-
  • план-
  • разкрит-
  • ес-
  • супердържава-
  • социални

Ще диктува ли Брюксел заплатите и заетостта по протежението на целия континент?

Снимка: БТА/ AP

Тайните планове на Жак-Клод Юнкер да диктува правилата в Европейския съюз и да създаде хомогенна европейска супердържава бяха разкрити, съобщи британското издание „Експрес“.

Плановете са били налице и преди референдума във Великобритания за излизане от ЕС, посочва изданието.

Те са представени от председателя на Европейската комисия като харта за социалните права. Но това, което всъщност представляват, е да диктуват структурите в цяла Европа по отношение на заплатите и условията за заетост.

Сега, след като британците гласуваха за излизане от общността, Юнкер се подготвя да възобнови желанието си за „европейски стълб на социалните права“. Той заяви, че иска да добави „социално“ измерение на политиката на Брюксел.

Мариане Тейсен, еврокомисар, отговарящ за заетостта и социалните въпроси, ще се опита да прокара инициативата. През последните месеци тя е провела срещи с различни неправителствени организации, бизнес групи и синдикати, искайки подкрепа за възможните промените в страните от ЕС.

Предварителните скици на плана показват, че инициативите в него са свързани с въвеждане на минимална заплата за всички страни в еврозоната, както и нови правила за „качествено образование“.

Предложенията предвиждат и промени в съдебната система, според които съдиите във всички страни от ЕС ще са на втори план – след съда в Страсбург.

Какъв ще бъде отговорът, обаче, на европейските лидери? Страни от ЕС настояват, че не може Брюксел да диктува системите и механизмите им в социалната сфера.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: