Отидете към основна версия

11 178 9

Пиянски хаос обхванал бункера на Хитлер

  • адлоф хитлер-
  • бункер-
  • хаос

Разкритието е направено от бившата секретарка на Йозеф Гьобелс

105-годишната бивша секретарка на Йозеф Гьобелс разкри, че е получила указания да запази доставките на алкохол към неговия бункер в края на Втората световна война, съобщи Express.

Гьобелс е министър на пропагандата в нацистка Германия. Според неговата секретарка Брунхилде Помсел алкохолът е бил „жизнено необходим, за да се запази спокойствието“.

Докато Хитлер, Гьобелс и други нацистки лидери са пиели през май 1945 г., Помсел е получила заповед да разреже чувалите от доставки за храни и да приготви от тях голям флаг за предаване.

Пред „Гардиън“ тя признава, че е „обичала“ работата си, но и че не е имала представа за жестокостите, случващи се в концлагерите.

„Знам, че днес всички смятат, че ние сме знаели всичко. Не знаехме нищо. Всичко се пазеше в тайна“, заявява Помсел.

Тя постъпва на работа при Гьобелс през 1942 г. Според нея след поемането на властта от Хитлер, Германия, сякаш е била под влиянието на някакво „заклинание“.

„Възходът на националсоциализма беше наистина тежко време. Хитлер буквално проповядваше. Той ни казваше как сме били предадени от собственото си правителство и другите народи. Когато ме извикаха да работя в министерството на пропагандата при Гьобелс, нямаше как да откажа. Това си беше като задължение, като дълг“, заявява Помсел.

Тя описва Гьобелс като „голямо прасе“.

„Няма да простя на Гьобелс, за това, което причини на света. Не мога да му простя за всички онези избити деца“, заявява Помсел.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: