Президентът на Република Китай Цай Ин-Уен заяви, че правителството на страната ще създаде независима комисия за оценка на безопасността на храните като част от нови мерки за защита на общественото здраве и укрепване на репутацията на тайван като отлична кулинарна дестинация.
„Безопасността на храните е сред приоритетите на администрацията“, заяви Цай по време на откриването на срещата на Върха в Тайван, посветена именно на тази тема. „Тъй като въпросът включва междуведомствена координация, правителството ще създаде независима комисия, която да направи оценка на потенциалните рискове и да даде насоки за подобряване на управлението“, допълни тя.
По нейни думи ще бъде създаден и специален орган, който да регулира използването на химически вечества в производството на храните, а успоредно с това депутати от Демократичната прогресивна партия работят по промени в Закона. Ще бъде увеличен и бюджетът за осигуряване на безопасност на храните с 50 на сто през следващата година, като се акцентира върху изграждането на система за управление на производството и повишаването на възможностите за инспекция.
Цай заяви, че новите мерки имат за цел не само гарантират общественото здраве и физическо благосъстояние на гражданите, но също така да се засили самоконтролът на производителите и да се затвърди репутацията на страната като привлекателна дестинация за кулинарни експерти и любители на чуждестранната кухня.
По думи на президента, вски постигнат напредък в тази област е добър атестат не само за работата на правителството, но и за развитието на обществото. Част от усилията в тази посока включват инициативата осигуряване на здравословен обяд в училщата в цялата страна, а също и въвеждането на строги стандарти и затегнати регулаторни механизми.
Цай призова всички сфери на обществото да работят съвместно за насърчаването на местната култура на хранене и опазването на устойчивото развитие на околната среда.