Отидете към основна версия

17 754 25

Кадафи - убит (обновена)

  • кадафи-
  • либия-
  • сирт

В опит да напусне Сирт, Кадафи попада под ударите на самолети на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийският диктатор Муамар Кадафи е убит в убежището си в Сирт, съобщи официално преходната либийска власт, предаде Би Би Си. Смъртта на диктатора потвърди пред Ройтерс и Абдел Маджид Млегта, също представител на Преходния национален съвет. 

Новината идва часове след превземането на последния бастион и роден град на Кадафи - Сирт. 

Полковникът се опитал да напусне обсадения Сирт с конвой, но попаднал под ударите на военни самолети на НАТО. Последвала ожесточена престрелка с лоялните на бившия режим сили, които не успели да запазят лидера си. Кадафи е бил ранен в главата, а след това е починал от раните си.

„Кадафи е мъртъв. Абсолютно мъртъв“, категоричен бе пред „Скай нюз“ говорителят на ПНС Абдула Берасали. Тялото на бившия либийски лидер ще бъде откарано в Триполи. 

Мъртъв е и един от синовете на Кадафи – Мутасим. Безжизненото му тяло също е открито в Сирт, предаде АФП, а информацията бе потвърдена от НАТО. Преди няколко дни се появи информация, че Мутасим е заловен.

Чакахме този момент от много дълго време“, заяви временният премиер Махмуд Джибрил, настоявайки че е крайно време да се създаде обединена Нова Либия.

До часове ще бъде обявено освобождението на Либия от диктатурата. 

В неизвестност остава най-опасният от синовете на Кадафи – Сейф ал Ислам, който е считан за приемник на баща си. Съдбата му е неясна – има данни, че е убит, обграден от бунтовническите сили или се е скрил в пустинята. 

Първоначални сведения

По-рано днес световните агенции съобщиха, че диктаторът е заловен и е тежко ранен. От НАТО обявиха официално, че техни военни самолети са ударили конвой на Кадафи и негови лоялисти около Сирт. 

Той е заловен. Ранен е в двата крака“, заяви Адбел Маджид от Преходния национален съвет пред Ройтерс.

Би Би Си съобщава, че Кадафи се криел в бункер в центъра на Сирт, но решил да бяга, виждайки че удържането на града е невъзможно пред настъпващите сили на новата власт. Когато го заловили, полковникът все още бил жив и дори крещял: „Не стреляйте“. 

 

Реакции

Междувременно Сирт започна да ликува, а столицата Триполи е обхваната от еуфория. Появиха се и снимки на мъртвия диктатор. (виж по-долу)

Председателят на ООН Бан Ки-Мун заяви, че това е само  началото на края. „Сега е време всички либийци да са заедно. Сега е време за възстановяване, а не за отмъщение“, допълни той. Британският премиер Дейвид Камерън предложи днешната дата да стане официална за почитане на жертвите на 42-годишния режим в Либия, както и на атентата над Локърби. Херман Ван Ромпой, Жозе Барозу, Дмитрий Медведев, Ален Жупе и много други световни лидери коментираха убийството, определяйки го като шанс за Нова Либия и край на диктатурата. 

Муамар Кадафи бе в неизвестност от около 2 месеца, когато бунтовническите сили превзеха столицата Триполи. Полковникът-изгнаник не се отказа да призовава либийците да го подкрепят и да въстанат срещу новата власт, която определи като група терористи. Преходният национален съвет още тогава обяви, че стабилност в страната няма да има, докато Кадафи не бъде заловен. 

Преди два дни американският държавният секретар Хилари Клинтън  кацна изненадващо в Триполи и заяви, че САЩ биха искали сваленият либийски лидер Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен. 

Още в началото на операция „Зората на Одисей“, започнала през март от сили на НАТО, Кадафи заяви, че ще остане до край в родината си и ще умре там. 

Бившият либийски лидер бе издирван и от Международния съд в Хага по обвинения в престъпления срещу човечеството. 

 

Радостта на бунтовниците, Либия в еуфория

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ужасите в Сирт продължават

    53 трупа на верни хора на екслибийския лидер Муамар Кадафи бяха открити в хотел в Сирт, контролиран от бунтовниците на революцията, предаде Си Ен Е ...
    24.10.2011
    9 081
    5
  • НАТО напуска Либия до края на месеца

    Операцията на НАТО в Либия се очаква да приключи напълно до 31 октомври, съобщи на пресконференция в централата на алианса в Брюксел генералният се ...
    22.10.2011
    849
    0
  • Насър: Нямаше как Кадафи да бъде спасен

    Смъртта на Муамар Кадафи беше неизбежна. Той не излъга само за едно – че ще остане и ще умре в Либия. Това коментира за Факти.бг журналистът ...
    21.10.2011
    5 877
    8
  • Какво остана от семейство Кадафи?

    Муамар Кадафи може и да е мъртъв, но освен екслибийски диктатор, той е и глава на многолюдна фамилия. Какво се случи със семейство Кадафи и къде се ...
    21.10.2011
    16 117
    2
  • „Амнести интърнешънъл“ иска разследване за Кадафи

    Международната неправителствена организация „Амнести интърнешънъл“ поиска разследване за последните мигове на Муамар Кадафи, предаде АП ...
    21.10.2011
    1 219
    0
  • Младенов: Започва нова ера за Либия

    Със смъртта на Муамар Кадафи започва нова ера в историята на Либия. Това се казва в изявление на външния министър Николай Младенов, разпространено ...
    20.10.2011
    779
    0