Отидете към основна версия

4 394 5

Открита е първата книга на Хитлер?

  • хитлер-
  • книга-
  • първа книга-
  • томас вебер-
  • адолф хитлер-
  • написал

Преди"Моята борба" Хитлер е автор и на друга книга

Снимка Evening express

Преди да напише през 1925 г. "Моята борба" Хитлер е написал друга книга, която е публикувана малко преди проваления пуч на 9 ноември 1923 г.

"С голяма вероятност авторът на книгата е Хитлер", заявява историкът Томас Вебер за списание "Шпигел".

Шотландският историк от университета в Абърдийн е намерил в архива на ЮАР редица документи, които "почти със сигурност" доказват, че книгата "Адолф Хитлер. Неговият живот. Неговите речи" не е написана, както се считаше досега, от немския военен летец барон Адолф-Виктор фон Кьорбер, а от самия Адолф Хитлер. Вдовицата на издателя също е потвърдила авторството на Хитлер.

Книгата включва речи на Хитлер, в които той се сравнява с Исус Христос и твърдения, че тя трябва да стане "новата Библия".

Според учения, книгата е "безсрамна, но умна самореклама", която има за цел да изгради образ на Хитлер като "спасител на Германия".

Защо обаче Хитлер е трябвало да публикува книгата под чуждо име? Според историка Томас Вебер, Хитлер "не е можел да се самопредложи за фюрер". Аристократът Адолф-Виктор фон Кьорбер, който досега се считаше за автор, първоначално е бил привърженик на Хитлер, но в средата на двайсетте години на миналия век е станал негов противник и е прекарал края на втората световна война в концлагер. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: