Отидете към основна версия

1 324 8

ФБР получи неограничен достъп до компютри по цял свят

  • фбр-
  • компютри-
  • хакери

ФБР може да получава достъп до компютри и телефони по цял свят благодарение на поправка във федералния наказателен кодекс, одобрена от Върховния съд на САЩ, съобщиха информационните агенции.

Това ще позволи на служителите на ведомството да взимат от всеки американски съд разрешение за достъп до устройства не само на територията на САЩ, но и в чужбина. Досега агентите на ФБР получаваха разрешение да проникнат в даден компютър или телефон на заподозрени в престъпления лица само от съд, на чиято територия се намира разследваният собственик на съответното устройство, уточнява в. „Сега”.

Сенаторът от Демократическата партия Рон Уайдън три пъти се опитва да спре одобряването на поправката в рамките на последните шест месеца, но всеки път се сблъсква с острата реакция на колегата си от Републиканската партия Джон Корнин. Уайдън обяснява, че въпросната поправка е една от най-големите грешки, които САЩ да направили в последните няколко години. Той получи подкрепа от републиканеца Стив Дейнс от щата Монтана и от колегата си от Демократическата партия Крис Кунс, представляващ щата Делауер. "Не можем просто да дадем неограничена власт за неограничени възможности за достъп до компютрите", заяви и Дейнс.

Законодателната поправка има подкрепата на Министерството на правосъдието на САЩ. От там твърдят, че правителството вече има подобни правомощия и одобрената поправка просто променя процедурата за издаването на съдебна заповед за следене на електронните устройва на заподозрени лица. От ведомството от доста време настояват за промени с мотива, че това ще реши важни проблеми при киберразследванията. Например в момента, когато заподозрян използва технически средства, за да скрие местонахождението на компютрите си, правораздавателните органи не могат да решат кой съд трябва да издаде заповед. Новата разпоредба решава този проблем.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини