Отидете към основна версия

1 028 0

7 месеца затвор на служител на ООН, помагал на Хамас

  • израел-
  • оон-
  • съд-
  • служител-
  • хамас-
  • подпомагал

Палестинецът е обвинен, че е пренасочвал материали на ООН към терористичната групировка

Снимка АП/БТА

Палестински служител на ООН, обвинен от Израел, че подпомага терористичната групировка Хамас, е бил осъден на 7 месеца затвор, съобщава изданието "Таймс оф Израел". Арестуваният през юли 2016 г., Уахид Борш е инженер, работещ към Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Неговият адвокат Леа Цемел заяви, че е постигнато споразумение с израелските власти и той ще излезе от затвора на 12 януари.

Делото беше фокусирано върху твърденията, че терористичната групировка Хамас, която контролира анклава, е злоупотребила със средства и материали, пристигнали в Газа, за да обслужват нуждите на ПРООН. Според обвинението Борш е бил нает от Хамас да "пренасочва доставките, пристигащи за ПРООН към дейности, които обслужват военните интереси на Хамас.

През август, срещу Борш са повдигнати обвинения, че е отклонил 300 тона строителни материали от проект на ПРООН в ивицата Газа, към строежа на кей, който ще обслужва дейността на военноморските сили на ислямисткото движение.

В крайна сметка той е признат за виновен само за това, че не е взел достатъчни мерки, за да гарантира, че дейността му няма да обслужва ислямисткото движение, обясни адвокат Цемел.

Освен седемте месеца затвор съдът е постановил и пробация от 8 месеца, съобщи израелското министерство на правосъдието.

В изявление от ПРООН, която започва да работи на Западния бряг и в Газа от края на 70-те години, описаха присъдата като доказателство, че не са допуснати нарушения от нейни служители.

През последните години, работата на ООН в Газа е фокусирана върху възстановяването на домовете и бизнеса, унищожени по време на конфликта между Израел и Хамас. Но властите в Израел твърдят, че палестинците системно отклоняват международна хуманитарна помощ, за да подпомагат военната дейност

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини