Отидете към основна версия

1 290 13

Ден в памет на Холокоста

  • холокост-
  • нацисти

Днес светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокост, установен от ООН в 2005 година.

На 27 януари 1945 година в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау влезли съветски войници. Те намерили и освободили 2,819 затворници, сред тях 180 деца по-малки от 8 години. Много от онези, които оцелели, днес живеят в Израел. Тези хора са свидетели на страшния и безпрецедентен геноцид на еврейския народ, на опити да бъдат изтрити от лицето на земята не само евреите, но и паметта за тях.

До отварянето на вратата на Заксенхаузен тогава оставали още 84 дни.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: