Отидете към основна версия

1 288 6

Хиляди поляци излязоха на протест (СНИМКИ)

  • полша-
  • ес-
  • закон-
  • променя
Снимки: АР/БТА

Депутатите от полската националистическата и евроскептична партия "Право и справедливост" късно в петък одобриха промяна в два закона – този на съдебната система и този, уреждащ провеждането на избори. Причината е, че ако това не беше направено Европейската комисия можеше да замрази гласа на страната в Европейския съвет. Промените трябва да бъдат одобрени и подписани от президента Анджей Дуда през декември.

Причината хиляди поляци да излязат на протест в петъчната вечер беше, че ако промените влязат в сила, депутатите ще имат право да се намесват при номинирането на съдии.

Полската опозиция и ЕС смятат, че поправките, внесени от кабинета на президента в законопроектите, все още застрашават върховенството на закона. Според Европейската комисия текстовете, които принуждават 40% от съдиите във Върховния съд да се пенсионират, не са съвместими със законодателството на ЕС. Правителството на „Право и справедливост“, която е подкрепяна от мнозинството в парламента, защитава реформите, като заявява, че те ще помогнат да се спре корупцията, неефективността и влиянието на бившия комунистически елит, предава Фокус.

В петък протести се проведоха в десетки градове в Полша, като най-масовият бе в столицата Варшава. Протестиращите скандираха „Свободни съдилища, свободни избори, свободна Полша“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини