Отидете към основна версия

4 566 6

Шок и ужас в либийските затвори

  • либия-
  • мъчения-
  • затвори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната хуманитарна организация „Лекари без граница“ изтегли мисията си от либийския град Мисрата, възмутена от ширещото се насилие в затворите и арестите там.

Само в два центъра за задържане в Мисрата има над 100 случая на насилие и мъчения над задържаните от страна на бунтовниците, които отхвърлиха решима на Муамар Кадафи, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

Работещи за организацията твърдят, че арестантите били държани живи, за да могат по-дълго да бъдат измъчвани.

Те се грижили за около 1500 измъчвани затворници. 115 от тях били пребити толкова жестоко, че не можели да се изправят. Има сведения за изгаряния с цигара, чупене на гости, електрошок и други жестокости.

Според „Евронюз“ активистите на „Лекари без граница“ били карани да „закърпват“ арестанти.

Отделно „Амнести Интернешънъл“ обяви, че около дузина са починали след като били измъчвани от новата служба за сигурност на страната.

Тези обвинения поставят сериозен въпрос пред новата либийска власт – ще успее ли да се охлади градуса на напрежението, което често избива до насилие.

Правителството все още не успява да разоръжи до край бунтовническите групи, които помогнаха за свалянето на режима на Кадафи, но продължават да действат с обяснението, че пазят сигурността на нова Либия. Често към тях се отправят обвинения, че раздават собственоръчно правосъдие и използват сила необосновано.

Твърди се още, че са направени около 8 500 спорни ареста. 

Повечето от затворниците са чернокожи, допълват от организацията. Болшинството от задържаните са обвинени в лоялност към мъртвия вече бивш диктатор Муамар Кадафи. Над надзирателите в затворите не се осъществява контрол, което превръща насилието в ежедневие.

„Амнести“ допълва, че до момента Преходният национален съвет не е започнал да разследва нито един от шокиращите случаи.

Според ресорното военно министерство на Либия няма документиран случай на мъчения. От там дори се хвалят, че позволяват на различни организации да провеждат акциите си там. 

„Водиха ни да лекуваме пациенти по средата на разпит, за да им помогнем да издържат. Това е неприемливо. Нашата работа не е да лекуваме постоянно едни и същи пациенти, за да ги измъчват“, заяви възмутено ръководителят на организацията Кристофър Стоукс, цитиран от американската телевизия CBS.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Италия и Либия в скандален пакт за бежанци

    Италия е сключила сделка с либийския Преходен национален съвет, за да ограничи потока от имигранти към Ботуша, съобщи международната неправителстве ...
    13.06.2012
    1 600
    0
  • В Либия протестират срещу отцепниците

    Хиляди либийци излязоха на протест срещу обявената от техните съграждани в покрайнините на Бенгази полу-автономия. Племенните лидери на провинция К ...
    10.03.2012
    1 008
    0
  • Либийските бунтовници извън контрол

    Въоръжените бунтовнически групи в Либия погазват човешките права и заплашват да дестабилизират страната. Това се казва в доклад на международната п ...
    16.02.2012
    2 162
    1
  • И Саади Кадафи арестуван

    Часове след като обяви намерение да води бунт срещу новата либийска власт, Саади Кадафи бе арестуван от властите в Нигер. Страната му даде убежище ...
    12.02.2012
    1 705
    0
  • Син на Кадафи води бунт срещу новата власт

    Саади Кадафи заплаши, че ще поведе съпротива срещу преходната власт на Либия и правителството. Синът на починалия диктатор обяви намерението си в т ...
    11.02.2012
    1 692
    1
  • 240 затворници спят в коридор

    Неглижирането на затворите и арестите у нас има сериозна традиция – около 20-годишна, но все пак е налице воля за решаване на проблемите. Тов ...
    20.12.2011
    2 510
    0