Last news in Fakti

27 Януари, 2012 15:33 4 564 6

Шок и ужас в либийските затвори

  • либия-
  • мъчения-
  • затвори
Шок и ужас в либийските затвори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната хуманитарна организация „Лекари без граница“ изтегли мисията си от либийския град Мисрата, възмутена от ширещото се насилие в затворите и арестите там.

Само в два центъра за задържане в Мисрата има над 100 случая на насилие и мъчения над задържаните от страна на бунтовниците, които отхвърлиха решима на Муамар Кадафи, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

Работещи за организацията твърдят, че арестантите били държани живи, за да могат по-дълго да бъдат измъчвани.

Те се грижили за около 1500 измъчвани затворници. 115 от тях били пребити толкова жестоко, че не можели да се изправят. Има сведения за изгаряния с цигара, чупене на гости, електрошок и други жестокости.

Според „Евронюз“ активистите на „Лекари без граница“ били карани да „закърпват“ арестанти.

Отделно „Амнести Интернешънъл“ обяви, че около дузина са починали след като били измъчвани от новата служба за сигурност на страната.

Тези обвинения поставят сериозен въпрос пред новата либийска власт – ще успее ли да се охлади градуса на напрежението, което често избива до насилие.

Правителството все още не успява да разоръжи до край бунтовническите групи, които помогнаха за свалянето на режима на Кадафи, но продължават да действат с обяснението, че пазят сигурността на нова Либия. Често към тях се отправят обвинения, че раздават собственоръчно правосъдие и използват сила необосновано.

Твърди се още, че са направени около 8 500 спорни ареста. 

Повечето от затворниците са чернокожи, допълват от организацията. Болшинството от задържаните са обвинени в лоялност към мъртвия вече бивш диктатор Муамар Кадафи. Над надзирателите в затворите не се осъществява контрол, което превръща насилието в ежедневие.

„Амнести“ допълва, че до момента Преходният национален съвет не е започнал да разследва нито един от шокиращите случаи.

Според ресорното военно министерство на Либия няма документиран случай на мъчения. От там дори се хвалят, че позволяват на различни организации да провеждат акциите си там. 

„Водиха ни да лекуваме пациенти по средата на разпит, за да им помогнем да издържат. Това е неприемливо. Нашата работа не е да лекуваме постоянно едни и същи пациенти, за да ги измъчват“, заяви възмутено ръководителят на организацията Кристофър Стоукс, цитиран от американската телевизия CBS.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mohamed

    1 0 Отговор
    Дали са противници или привърженици на Кадафи няма значение. Либийците са гадни, истерични и жестоки, като повечето негри скъсани на изпита за бял човек. Такава им е природата.
  • 2 ХАХАХАХХА

    0 2 Отговор
    ХАХАХАХХА ТОВА НИЩО НЕ Е ...
    ТУКА НАШИТЕ ПОВЕЧЕ МАЧКАТ .

    ПОМНИТЕ ЛИ ?
    НА ОНОВА МОМЧЕ МУ БЯХА СЧУПИЛИ ЗЪБИТЕ И ЛИЦЕТО ЗАЩОТО ПОТЪРСИЛ ЛЕГИТМАЦИЯ ОТ ЦИВИЛНИ ПОЛИЦАЙ - НИЩО НЕ ИМ НАПРАВИХА

    ПОМНИТЕ ЛИ ?
    А ОНОВА 15 ГОДИШНО МОМИЧЕ МОМИЧЕ ДЕТО ГО ИЗНАСИЛВАХА ПОЛИЦАЙ (ИЗНАСИЛЕНО НАД 30 ПЪТИ И ЗАКЛЮЧЕНО В БАРАКА В РАЗГРАД)- НИЩО НЕ ИМ НАПРАВИХА

    ПОМНИТЕ ЛИ ?
    А ОНИЯ ДЕТО ИМ ПУСКАЛИ ЕЛЕКТРОШОК ЩОТО НЕ ПРИЗНАВАЛИ ... НИЩО НЯМА ДА ИМ НАПРАВЯТ

    ПОМНИТЕ ЛИ ?
    А ОНЕЗИ ДЕТО УБИХА ЧОРАТА И - НИЩО НЕ ИМ НАПРАВИХА.

    ПОЛИЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСТРЕЛЯ НА ПЛОЩАДА !
    И ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВОЕННИ ЧАСТИ ЗА ГАРАНЦИЯ НА РЕДА !
  • 3 Ильо войвода

    0 0 Отговор
    До вчера те са измъчвали, сега тех ги мъчат и тука така ще стане.
  • 4 СССР

    0 0 Отговор
    ето я тъй желаната демокрация разбира се с помоща на сащ които са и инициаторите и за тези и останалите кръвопролития по света само дето никъде и никой не се наема да коментира факта че над 70% от народа на либия подкрепят и си искат кадафи може би защото мас медиите се държат имено от грабителите и тираните скрити зад маската на демокрацията но койти гледа тези подробности най важен е нефта за много закъсалата сащ а и европейците ще намажат доста от тази далавера потопена в кръвта на невините граждани на либия и др. страни като нея
  • 5 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Аз оставам верен на този,който ми е помогнал да се създам.
    Хората на КАДАФИ са хора,като НАС,тепарва ще има праблеми
    в ЛИБИЯ.можели професионалисти да се оставят на някакви
    "революционери".Може нищо да не стане,но ще паднат в бухчата
    доста глупендри.Този ухолен живот с бели роби,който им беше
    предоставил КАДАФИ и нула безработица,ще има да попръдват
    новите власт имащи да го създадът наново !А професионалистите
    които са останали живи не вярвам да станат РАЯ!,като нашите
    момчета в прехода!!
  • 6 Църен арапин

    0 0 Отговор
    На това журналя викат арабска пролет!