Last news in Fakti

10 Март, 2012 11:24 999 0

В Либия протестират срещу отцепниците

  • либия-
  • киренайка-
  • бенгази
В Либия протестират срещу отцепниците - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди либийци излязоха на протест срещу обявената от техните съграждани в покрайнините на Бенгази полу-автономия. Племенните лидери на провинция Киренайка обявиха преди дни, че искат сами да решават важните за тях въпроси, поради което ще признават властта не на Триполи, а специален обществен съвет.

Неговият лидер Ахмед Зубаир ал-Сенуси бе яростно освиркан от тълпата в Триполи и Бенгази, която настоя единството в страната да се запази, предаде Би Би Си.

Ал-Сенуси пък е готов да преговаря за самостоятелност на региона, богат на петрол, както и за превръщането на Либия във федерация. Последното никак не се нрави на Преходния национален съвет, който се опитва да положи демократичните устои на нова Либия.

Повечето хора в провинция Киренайка подкрепят полу-автономията, но така или иначе няма консенсус по въпроса, вероятно поради бавния темп на промените, които се правят в Либия след свалянето на Кадафи.

„Либия е едно. НЕ на федерализма“, скандираха недоволните в Триполи.

Местни лидери защитават решението, аргументирайки се със споразумение от 50-те години на миналия век, което разделя Либия на три големи провинции – Киренайка, Триполитания и Фезан, даващо на Киренайка голяма степен на автономност. След преврата на Муамар Кадафи, областите се обединяват под шапката на неговия режим в Джамахирията и централизираната власт.

Хората в региона се чувстват пренебрегнати по време на 42-годишния режим на Кадафи и сега настояват за самостоятелност. В тяхната декларация, прокламираща полу- автономността, се настоява за свикването на местен парламент и установяване на контрол над полицията и съдилищата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА