Last news in Fakti

13 Юни, 2012 13:14 1 594 0

Италия и Либия в скандален пакт за бежанци

  • либия-
  • преходен национален съвет-
  • бежанци-
  • италия
Италия и Либия в скандален пакт за бежанци - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия е сключила сделка с либийския Преходен национален съвет, за да ограничи потока от имигранти към Ботуша, съобщи международната неправителствена организация „Амнести интернешънъл“. Подробности по споразумението не са публично достояние, но правозащитниците твърдят, че то е станало факт на 3 април.

Документът дава право на италианските власти да предават обратно на либийските военни заловените бежанци, опитващи да се доберат до Европа по море, пише EUObserver. „Амнести“ твърди, че по този начин Италия нарушава Конвенцията за защита на човешките права, която е задължена да спазва като членка на ЕС.

Голяма част от бежанците, търсещи нов живот в Европа, рисковано опитват да стигнат до там по море чрез Италия или Гърция.

“Италия пренебрегва положението на имигрантите, бежанците и хората, които търсят убежище. Още по-лошо, страната показва готовност да нарушава човешките права в името на национален политически интерес“, се казва в доклада на правозащитниците.

Избягалите от Еритрея до Сомалия, които биват връщани обратно в Либия, са заплашени от мъчения и издевателства. Още по времето на революцията срещу Кадафи много потърсили подслон в Либия се оказаха въвлечени като страна в конфликта. Недоверието към "чуждите" им навлече образа на привърженици на режима.

По настоящем Либия няма политика към бежанците или мигрантите. В голяма част от страната подобни „пришълци“ се третират с презрение. Много се сдобиват с обвинения, че работят за малкото останали лоялисти на убития диктатор Муамар Кадафи.

Само  през януари 2011 година 8000 бежанци и 3200 търсещи политическо убежище в Либия чакаха одобрение на молбите им от върховния комисар по бежанските въпроси на ООН. Органът на международната организация имаше право да действа в страната, но Кадафи ги изгони през 2010 година.

Няколко месеца по-късно Рим се споразумя с диктатора за общи действия по спиране на нелегалните имигранти, минаващи през Средиземно море. През 2012 година Европейският съд по правата на човека порица Италия, че принудително връща бежанци. Случаят бе за връщане против волята на 11 сомалийци и 13 еритрейци на Либия, заловени на лодка, което Рим описваше като спасителна операция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: