Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 13:19 2 160 1

Либийските бунтовници извън контрол

  • либия-
  • затвори-
  • бунтовници-
  • амнести

Година след началото на революцията срещу Кадафи

Либийските бунтовници извън контрол - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените бунтовнически групи в Либия погазват човешките права и заплашват да дестабилизират страната. Това се казва в доклад на международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“ за състоянието на Либия година след началото на революцията в страната, която свали 42-годишния режим на Муамар Кадафи.

Бунтовниците, които помогнаха за свалянето на диктатора, но все още не са разоръжени, сеят отмъщение, измъчват задържани, залавят бежанци и изселват цели общности.

Те продължават да бъдат считани за герои от хората, но са извън контрол, при това все още тежко въоръжени,  твърди „Амнести“.

В края на януари международната хуманитарна организация „Лекари без граница“ изтегли мисията си от либийския град Мисрата, възмутена от ширещото се насилие в затворите и арестите там. Само в два центъра за задържане в Мисрата има над 100 случая на насилие и мъчения над задържаните от страна на бунтовниците, които отхвърлиха решима на Муамар Кадафи.

Същото констатират и от „Амнести“. Задържаните в 10 затвора в западната част на страната, контролирани от бунтовниците, се оплакват, че са били измъчвани. Някои се видели принудени да признаят престъпления, които не са извършили, само и само да престанат да бъдат измъчвани. Жертвите на издевателствата в затворите са поне 12 от септември до момента.

Надеждите на либийците за свобода и справедливост днес са застрашени от въоръжените бунтовници, които се възползват от беззаконието и се чувстват безнаказани, твърдят от организацията. 

Според източници от Военния съвет в Триполи новите лидери на Либия трябва да подсилят авторитета си и да търсят отговорност от милициите за техните издевателства, независимо дали са борци на революцията или не.

В противен случай светът  ще пита: какво изобщо се е променило в Либия?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivancho

    0 0 Отговор
    kak kakvo se e promenilo nefta go nqma i nqkoi zabogatq na libiq na garba na kadafi milqrdite hvanaha putq amerikancite zeha nefta pak i se pribraha sega tezi dase opravqt kakto namerqt za dobre