Отидете към основна версия

2 458 11

Опозицията в Атина отхвърли "Република Илинденска Македония“

  • гърция-
  • македония-
  • алексис ципрас-
  • република илинденска македония-
  • зоран заев

Премиерът Ципрас е информирал президента Павлопулос за хода на преговорите със Скопие

Снимки: БТА/АР

Гръцките партийни лидери са отхвърлили името „Република Илинденска Македония“, а опозиция към името има и в управляващата партия „Сириза“, пише Ekathimerini, цитирана от "Фокус".

В телефонни разговори с премиера на страната Алексис Ципрас, лидерите на „Нова демокрация“, „Движение за промяна“, „То Потами“ и гръцките комунисти „ККЕ“ са отхвърлили предложеното име, което според докладите е направено в петък от премиера на Македония Зоран Заев по време на разговорите в София.

Това предложение, обаче, се счита от гръцкото правителство за база за разговори, които могат да доведат до решението на въпроса.

Пред лидерите на политическите партии Ципрас е повторил правителствената позиция за съставно име за всестранна употреба, конституционна ревизия и прилагане на същата като предпоставка за интеграцията на Македония в международните организации.

Ципрас е информирал председателите на партиите, че правителството няма да пристъпи към конкретни дискусии, ако първо не са изпълнени предпоставките.

Гръцкият премиер е информирал и президента на страната Прокопис Павлопулос за хода на преговорите за решаване на спора за името.

Държавният глава е подчертал необходимостта от широк консенсус. “Политическите сили имат различия, но за националните въпроси необходим най-големият възможен консенсус, за да бъде устойчиво решението и Гърция да има по-голяма сила за преговорите“, допълва той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: