19 Май, 2018 13:15 5 986 24

Проф. Божидар Димитров предложи ново име за Македония

  • божидар димитров-
  • македония-
  • илинденска македония

Името Илинденска Македония не е удачно, категоричен е историкът

Проф. Божидар Димитров предложи ново име за Македония - 1

Името Илинденска Македония не е удачно, защото не отразява историческата същност на земите, които си търсят име, заяви пред "Фокус" историкът проф. Божидар Димитров по повод обсъжданото ново име на Македония.

Това е едно от имената, обсъждани между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас, които след срещата си в София обявиха, че преговорите са постигнали напредък, но всеки от тях трябва да обсъди резултата и в държавата си.

„Илинден е въстание, което е избухнало на 2 август, но само в един от седемте революционни окръга. По принцип на 4 януари 1903 г. е решено това въстание да избухва през две седмици във всеки един от седемте революционни окръга на ВМРО. Въстанието в 7-и революционен окръг избухва на 19 август, както ви е известно, в Странджа и Горноджумайското избухва на 1 септември. Какво ще ги правим тези окръзи? Ще ги отпишем от историята?“, коментира историкът.

Проф. Димитров обърна внимание, че въстание е избухнало и в Скопско, но там не е масово, а с чети.

„Така е решено поради огромния брой мюсюлманско население, не само турско, но и албанско“, допълни той.

Според Димитров и гърците няма да се съгласят с името Илинденска Македония, защото една от най-активните части на въстанието са в районите на Леринско и Костурско.

"Именно там населението въстава най-масово, водят се най-тежки сражения и се дават най-тежки жертви. След това обезселването към България, Канада и САЩ е най-голямо. Затова не бива да бъде Илинден. Гърците просто няма да се съгласят, сигурен съм в това. Леринско и Костурско сега са в Гърция. Пак криви индикации към определени райони на Гърция", подчерта Димитров.

Досега предлагах на шега Македония да се казва Югозападна България, но сега сериозно им предлагам името Илирия, подчерта Димитров. Той обясни, че Илирия в древността е била огромна територия, обхващаща целите Западни Балкани, включително Хърватска и Словения. „В 16 век, когато тези народи започват да се озъртат какво да правят след като се освободят от турско и австрийско владичество, решават, че са потомци на илирите, живеещи там и издигат така наречената илирийска идея. Това е обединение на всички народи в една държава, наречена Илирия. За това работят както хървати като Рафаел Левакович, така и българи като Петър Богдан и Петър Парчевич“, обясни историкът.

„Когато Кипър получи независимост, получи това си име, но хората, живеещи там са гърци и се наричат такива. Следователно не е важно името, а същността на населението, което живее там. Същото е и с Австрия, тя се нарича Австрия, но в нея живеят немци. Същото и с Молдова, където 4,5 млн. души са румънци. Следователно ние за това се съгласяваме с името Македония. Не е важно как ще се казва държавата, а каква ще бъде същността на населението и неговата национална идентичност. 10 % от македонците са вече българи, дори по паспорти. Това е хубаво, те ще стават все повече и повече“, коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    9 37 Отговор
    Македонците точно от този умен господин се интересуват и ще питат него.
  • 2 München

    7 68 Отговор
    Много си прост, бе "г-н Димитров"! Ти тиквоч, като си от турската граница, какъв си бе? Турчин, черкез, кюрд? Само не ми казвай, че си българин. Най отвратителното същество си ти! Вземи се скрий някъде и остави Македония на македонците. Ще се казва Македония , както е била винаги!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Трол

    49 6 Отговор

    До коментар #2 от "München":

    Е след време ще е източна Албания,ама до тогава си и казвайте Македония.

    Коментиран от #22

  • 4 Doni Brasko

    21 6 Отговор

    До коментар #2 от "München":

    Не приписвай своите качества на друг. Визирам квалификацията “прост”.
  • 5 Така е най добре

    36 3 Отговор
    България и Македония си променят имената едновремено и ще се наричат "Българска федерация" само с една промяна на името македонците влизат в НАТО и Европейския съюз, а след 1 г. и в шенген. Държавата става силна сплотена и стабилна. Гърците млъкват. Останалите западни балкани ще ни гледат пушека.

    Коментиран от #8

  • 6 Гогата

    6 24 Отговор
    Божо продължава да избива рибата. Спешно да се лекува от манията си за величие, вместо да прокарва поредната си безумна идея. Македония ще си запази името.
  • 7 ТеооГеоо

    30 0 Отговор
    Исторически Проф.Димитров е дал една неутралност на името , като го прави приемливо...

    Коментиран от #10

  • 8 Шляхтиц

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Така е най добре":

    Поздравления!!!!!! Аз приемам предложението за най-разумното възможно!!!!!
  • 9 Шляхтиц

    14 0 Отговор
    Някога земите чак до Словения са се наричали Илирия и предложението на професор Б. Димитров е много разумно!!!!! Стига само да го приемат и хърватите и бошняците да не предяват претенции.
  • 10 От Елбасан

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТеооГеоо":

    Проф. Димитров дал глупост, албанците вече наричат целия Балкански Полуостров Илирия и вярват, че всяко постижение от древността до наши дни е тяхно, че никога не е имало гърци, македонци, българи, сърби и други, а само пеласги-илирии=според тях албанци!

    Коментиран от #11

  • 11 ТеооГеоо

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "От Елбасан":

    Притесняваш се за Велика Албания.?.Няма да има такава.Изобщо на балканите вече няма да има Велики....при това разпокъсване.
  • 12 onq s konq

    3 2 Отговор
    Какво значение има името ИМЕТО и изобщо ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИМЕ,след като целта е ЕДИНСТВЕНО ВЛИЗАНЕ В НАТО И ЕС?При това -ЧАС ПО-СКОРО,защото РУСНАЦИТЕ КАТО НИЩО МОГАТ ДА СВАЛЯТ ЗАЕВ И ДА СЛОЖАТ ТЕХЕН ЧОВЕК НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА!Е тогава вече няма да има нужда от смяна на името.Затова-МАКЕДОНИЯ СЕ РЕГИСТРИРА ОФИЦИАЛНО "БЕЗИМЕННА ДЪРЖАВА",ГЪРЦИТЕ МЪЛЧАТ СМУТЕНО ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ДА КАЖАТ,А СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА "БЕЗИМЕННА ДЪРЖАВА" В НАТО...ВСИЧКИ ИМЕНА НА СВЕТА СА НЕЙНИ -ПО ИЗБОР!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ник

    6 0 Отговор
    Проблемът на Македонците, е че никой няма да се навие на държава с име, което е географско понятие за определена територия. Това създава грижи в последствие, понеже все някой ще има претенции върху територията с това географско понятие.
    Вариантите Нова Македония, по подобие на Нова Зеландия или Илирия не са лишени от мисъл!
  • 15 Сега ще ви кажа

    9 0 Отговор
    Най-доброто решение на проблема е да се прекръсти на Скопска република или република Скопие както им харесва повече ... Все пак това си е стар български обичай - форма на държавно управление и столица ... примери : Казанско ханство , Видинско царство и тн.
  • 16 НАША ЗЕМЯ И НАШИ ХОРА

    7 0 Отговор
    Не име а връщането и обратно там от къде е отрязана - ТОВА СЛЕДВА ДА СЕ РЕШАВА. НО ПОД ГОЛЕМИЯТ КАМЪК НА БОЙКО НЯМА ГОЛЯМА РИБА ! ХЮМНЕТА СА И ПРЕЗИДЕНТА И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. ХЮМНЕТА !
  • 17 К.К.

    4 1 Отговор
    Още малко време трябва и Шиперия ще пасне най-добре.
  • 18 MACEDONIA

    2 0 Отговор
    А са с нас а са ги нарекли клошари, по далеко от тука . Аз бих избрал да са тракийци ? Тракия, няма да са римляни я? Вместо македонец Тракиец . Е НЕ СА ШВЕДИ , БИХ ИЗБРАЛ НОРВЕЖЕЦ. ЩО НЕ ? ЩОМ СЕГА ИМ ПАДНАЛО ДА ДИ ИЗБЕРСТ КОЙ КЪВ Е. А ЕИЖ КАНАФЕЦ НЕ СТААА, МНОГО Е ДАЛЕКО.АЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ
  • 19 München

    0 5 Отговор
    Такааааа, който е ходил в Рим и целта му не е била моловете сигурно е видял на стената, на Колизеума има карти с държавите, които са включевали Римската империя. Е, там на всички карти с големи букви е изписано MACEDONIA! Така, че вие тук си припявате, каквото си щете.

    Коментиран от #20

  • 20 абеее

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "München":

    Никой не оспорва че някога преди хилядолетия е имало такава народност само че тя както траките и даките са претъпели романизация и на практика са спря ли да съществуват ... да не говорим че в малко по късен етап всичко живо балканите извън ромеиските крепости е било избито и гадните славяни се заселват в напълно пусти земи ... А това дето днес го наричат македония е нищо повече една комунисическа рожба на Москва реализирана от Сърбите !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ттт

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    “Професора” точно това цели,умникО!!!
  • 23 мнение

    0 0 Отговор
    Всеки народ трябва да има право сам да избира името на държавата си! И всеки човек сам да се опредля каква народност е. Това е демокрация. Другото са шикалкавене и политически игри.

    Коментиран от #24

  • 24 ЕХА

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "мнение":

    Пълни глупости, как ти звучи държава Косово...утре албанци ще откъснат парче от измислена държава Македония, и така без край...или не дай боже Помашка държава.Днеска това е практиката на НАТО , раздробяват голямото за да се преглътне лесно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове