Отидете към основна версия

1 258 3

Опозицията бяга от Хомс

  • сирия-
  • хомс-
  • башар асад-
  • баба амр

Хората в града събират сняг, за да пият вода

Снимка: БГНЕС

Сирийските опозиционни сили се изтеглят от град Хомс под напора на армията на Башар Асад, предаде Би Би Си. Размирният град, превърнал се в бастион на съпротивата срещу решима, от вчера бе подложен на офанзива от страна на армията и 3-седмична обсада и обстрелване преди това. Жертвите са стотици.

Днес в интернет се появиха кадри на местни жители, които събират снега с кофи по улиците, за да си набавят вода. В града няма ток, комуникациите са откъснати. Храната е недостатъчна, а доставките не се разпределят достатъчно добре между нуждаещите се.

Повечето от въоръжените активисти на опозиционната Свободна сирийска армия са се оттеглили от нажежения квартал Баба Амр, където се водят най-ожесточените битки и от около месец валят снаряди.

В най-кървавата точка на конфликта живеят 4000 цивилни, хванати в смъртоносния капан на бойните действия, тъй като не пожелаха да напуснат домовете си. Иначе в квартал Баба Амр живеят около 100 000 души. 

Съпротивата съобщи, че оттеглянето е тактическо, а не паническо. Аргументът им е именно свързан с цивилните и техния живот.

По-рано днес източници от командването на опозиционните сили, обединени от Свободната сирийска армия, съобщиха, че са изправени пред 7000 военни. Те дори опитаха да създадат свой военен щаб, за да дадат отпор на армейския щурм.

Сирийските власти пък обявиха, че напълно контролират Баба Амр. Те твърдят още, че се борят с терористи и въоръжени престъпни групи.

Анализатори не изключват възможността изтеглянето да е договорено между двете воюващи страни, за да се избегнат цивилните жертви, както се е случвало преди. Възможно е също да се търси „отсрочка“ за последната битка.

По-рано днес съпротивата се оплака, че не й достигат оръжия, за да защити цивилните, изправена пред напора на тежките армейски машини.

До момента при 11-месечните вълнения срещу Асад в цялата страна са убити над 7500 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Танковете в Сирия не спират

    Танковете на сирийската армия не спират да бомбардират бунтовническите позиции в околностите на град Хомс, превърнал се в развалини, но и в жесток ...
    07.03.2012
    1 433
    0
  • Ужаси в Хомс, хората бягат в Ливан

    Кръвопролитията принудиха хиляди сирийци да бягат в Ливан. Само за последните два дни бройката на бежанците, преминали границата, възлиза на около 2 ...
    06.03.2012
    7 521
    0
  • Сирия не пуска помощи за Хомс

    Червеният кръст не получи разрешение да достави хуманитарна помощ на нуждаещите се в сирийския град Хомс, който преди два дни бе атакуван от армият ...
    02.03.2012
    1 082
    1
  • Откриха телата на убитите журналисти в Сирия

    Сирийските власти са намерили телата на американската журналистка Мари Колвин и  на френския фотограф Реми Ошлик в квартал Баба Амр на град Хо ...
    02.03.2012
    8 304
    2
  • Кървав референдум в Сирия

    Сирийските власти обявиха референдума за нова конституция за успешно проведен. Според министерството на информацията вотът е протекъл при изключите ...
    27.02.2012
    970
    0
  • Какво чака светът за Сирия?

    Докато бройката на загиналите в Сирия расте, същото става и с отчаянието на хората, които спешно се нуждаят от помощ. „Какво чака светът?&ldq ...
    24.02.2012
    3 872
    5