Last news in Fakti

6 Март, 2012 14:12 7 463 0

Ужаси в Хомс, хората бягат в Ливан

  • сирия-
  • хомс-
  • ливан

В северната част на Ливан има около 7000 сирийци, предимно жени и деца

Ужаси в Хомс, хората бягат в Ливан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кръвопролитията принудиха хиляди сирийци да бягат в Ливан. Само за последните два дни бройката на бежанците, преминали границата, възлиза на около 2000, обяви ООН насред опасенията, че сирийските сили за сигурност вършат зверства в град Хомс, бастионът на съпротивата срещу Башар Асад, който бе обсаден и щурмуван от подчинената му армия.

Очевидци разказват брутални случаи на насилие и убийства над цивилното население, останало сред развалините на Хомс и най-горещата му точка, съсредоточила боевете – квартал Баба Амр.

Жена разказа как войници са прерязали гърлото на 12-годишния й син, предаде Би Би Си. Тя твърди, че видяла как военните убиват още около 35 мъже и момчета.

Същите шокиращи данни идват и от опозицията на режима, както и от неправителствени организации, предупреждаващи за хуманитарна катастрофа. Както е известно, властите на допуснаха четири последователни дни камионите с храна и дрехи на Червения кръст на стигнат до ранените и оцелелите от месечната обсада и двудневния щурм над Хомс.

„Какво да направим – седим си в домовете, а те ни удрят с танкове. Тези, които не могат да избягат просто ще умрат“, заяви бежанка на границата пред АП.

Източници от елитните военни части потвърдиха, че са получили заповед да стрелят на месо и да убиват всичко, което се движи. Появиха се и данни, че режимът е бомбардирал важен мост, без който бежанците не могат да стигнат до спасителната ливанска граница.

Официалната позиция на режима е, че се води битка с терористи и въоръжени групи.

Хомс се намира на около 15 км. от ливанската граница. Твърди се, че в северната част на Ливан има около 7000 сирийци, предимно жени и деца.

Междувременно Кофи Анан и Валери Амос от ООН готвят посещение в страната.

По данни на организацията около 70 000 души са напуснали домовете си от началото на кървавата съпротива срещу режима на Башар Асад, която скоро ще отбележи година. От март насам над 20 000 сирийци са намерили сигурност и подслон в Ливан, Турция и Йордания.

Кадри на британска телевизия показаха вчера как в болница лекари измъчват ранени пациенти.

Опозицията, която определи изтеглянето на силите си от Хомс като тактическо, съобщи за зверства и убийства и в градовет Хама, Дамаск и Идбил.

Всички тези сведения трудно  могат да се потвърдят, тъй като режимът не допуска чужди медии и нюблюдатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА