2 Март, 2012 09:31 8 305 2

Откриха телата на убитите журналисти в Сирия

  • сирия-
  • хомс-
  • журналисти

Сирийските власти са намерили телата на американската журналистка Мари Колвин и  на френския фотограф Реми Ошлик в квартал Баба Амр на град Хомс, който бе превзет от редовната армия, съобщи сирийското външно министерство. Двамата журналисти са загинали в сряда при бомбардировка срещу пресцентър, организиран от опозиционните бойци в Баба Амр, който е бил обстрелван от армията с артилерия.

Според източник от сирийското външно министерство, било е намерено и тялото на испанския журналист Хавиер Еспиноса. Според неговия вестник "Ел Мундо", той е успял да се добере в сряда до Ливан и се намира в отлично здраве. Той е успял да се измъкне жив и здрав от бомбардировката, в която са загинали двамата му колеги.

Сирия ще транспортира телата на журналистите в Дамаск, където да бъдат извършени ДНК проби и окончателна идентификация. След това те ще бъдат предадени на полското посолство, което представлява интересите на САЩ, Франция и Испания, в присъствието на представители на Международния комитет на Червения кръст и на Арабския сирийски Червен полумесец, уточнява сирийското външно министерство

Предстои Международният комитет на Червен кръст да влезе в района Баба Амр, за да достави храна и медицински материали. Заедно с международната организация, ще влезе и сирийският Червен полумесец, който също планира да евакуира ранените.

Опозиционните сирийски сили по-рано обявиха, че напускат района поради „тактическо отстъпление”. Според изявлението 4 хиляди цивилни са отказали да напуснат домовете си и опозиционните бойци се изтеглят, за да ги спасят от нападение на силите на сирийския режим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8е35

    0 0 Отговор
    Jalko za xorata
  • 2 Валаам Веоров

    0 0 Отговор
    „тактическо отстъпление”. ... ахахахха .... кучетата бягат , но запалиха държавата ( то това им беше и задачата) .. и още нещо --> Бойците не се крият зад жени, деца и старци нито ги използват за жив щит !!! ... Скоро Дамаск ще изчезне от картата на света !