Last news in Fakti

7 Март, 2012 13:02 1 372 0

Танковете в Сирия не спират

  • сирия-
  • хомс-
  • башар асад-
  • сащ

Обама: Асад сам ще падне

Танковете в Сирия не спират - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Танковете на сирийската армия не спират да бомбардират бунтовническите позиции в околностите на град Хомс, превърнал се в развалини, но и в жесток символ на съпротивата срещу режима на Башар Асад.

Вече шести ден екипите на Червения кръст се опитват да доставят храна, дрехи и лекарства на нуждаещите се жители на квартал Баба Амр, където основно бяха съсредоточени боевете между армията и въоръжената съпротива, която обяви „тактическо оттегляне“ в петък, предаде Ройтерс.

В квартала независими наблюдатели не се допускат, което прави трудни за потвърждение сведенията, че силите на Асад убиват цивилни. Счита се, че в квартала, хванати в капана на бойните действия и бомбите, са останали около 4000 души.

Очевидци твърдят, че военните се опитват да прикрият масовото клане, откарвайки труповете на жертвите си в крайградска ферма. Местните жители бягат към Ливан.

Опозицията твърди, че военните са започнали офанзива и срещу градовете Кара, Ябруд и Алепо.
Американският президент Барак Обама заяви, че е въпрос на време режимът на Башар Асад да падне. Той описа кървавите събития в Сирия като „сърцераздирателни и безобразни“, но даде да се разбере, че САЩ няма едностранно да праща военни в размирната страна.

Призиви Вашингтон да предприеме военна намеса вече заваляха от сенатори от Републиканската партия.

Светът до момента не е намерил начин да спре кръвопролитията в страната, започнали със съпротивата срещу управлението на Асад от преди година. Счита се, че жертвите от двете страни на барикадата са около 10 000.

Русия и Китай не са съгласни с международна военна интервенция в Сирия, дори и с използването на въздушни удари, както стана с либийската революция. Те два пъти наложиха вето на предложения за декларации в Съвета за сигурност на ООН, с които режимът в Дамаск щеше да бъде заклеймен за зверствата, които върши.

Президентът Башар Асад обеща многопартийни избори през май. Днес той заяви пред украински законодатели, че сирийските граждани са показали, че искат в страната да има реформи и отпор на „тероризма, подкрепен от външни сили“, с което се самозащити.

Белият дом разчита изцяло на дипломация, за да реши обагрения в кръв сирийски въпрос. Планът е Асад сам да сдаде поста, след като бъде изолиран, лишен от ресурси, а опозицията се обедини повече. 

Дамаск твърди, че се бори именно с терористи и въоръжени групи, подпомагани отвън. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА