Last news in Fakti

2 Март, 2012 21:52 1 054 1

Сирия не пуска помощи за Хомс

  • сирия-
  • хомс-
  • червен кръст-
  • помощи

Западни журналисти: Това не е война, а систематично клане

Сирия не пуска помощи за Хомс - 1
Снимка: БГНЕС

Червеният кръст не получи разрешение да достави хуманитарна помощ на нуждаещите се в сирийския град Хомс, който преди два дни бе атакуван от армията. Кървавата битка бе съсредоточена в квартал Баба Амр, понесъл десетки жертви и огромни разрушения.

Президентът на Международния комитет на Червения Кръст Якоб Келенбергер определи забраната като „недопустима”, съобщава Би Би Си. По-рано властите дадоха заявка, че ще пуснат хуманитарните работници, но се отказаха в последствие.

Така седем камиона, натоварени с дрехи, одеала, храна и лекарства, ще бъдат принудени да стоят в покрайнините на Хомс, докато чакат „зелена светлина”. С тях са и линейки на сирийския Червен полумесец.

Това само засилва подозренията на съпротивата, че властите се опитват да прикрият размера на жертвите в Хомс, превърнал се в бастион на движението срещу лидера на страната Башар Асад и неговия режим.

Вчера противниците на Асад, обединени от Свободната сирийска армия, се оттеглиха от Баба Амр под напора на тежките военни машини, определяйки изтеглянето си като „тактическо”.

Напуснали града западни журналисти трудно намират думи да опишат ситуацията. Един от тях заяви, че боевете в Хомс трудно могат да се нарекат война, защото „няма цел, а систематично клане на цивилното население”. Армията обстрелвала иначе обсадения от седмици град съвсем систематично – от 6.00 ч. сутринта до 18.00 следобед.

В квартала живеят около 100 000 души. Предполага се, че 4000 са останали в града, хванати в смъртоносната хватка на бойните действия. В града няма ток, комуникациите са прекъснати. Според Червения кръст има сериозно пострадали хора, които имат нужда от спешна медицинска помощ.

Испански журналист разказа как уплашени до смърт възрастни и деца опитвали да преминат през армейската фронтова линия през нощта. Други свидетели твърдят, че в града имало около 20 000 цивилни, подложени на непрестанен обстрел от страна на военните, без място да се скрият и без храна и вода.

Вчера в интернет се появиха кадри на местни жители, които събират снега с кофи по улиците, за да си набавят вода. В града няма ток, комуникациите са откъснати.

Преди две седмици Международният комитет на Червения кръст обяви, че води преговори с всички заинтересовани страни за спиране на огъня в Сирия, Организацията настоя за примирие и  осигуряването на "коридор", за да може да бъде оказана спешна помощ на нуждаещите се.

По данни на ООН 11-месечните размирици в страната са отнели 7500 човешки живота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чугуниц

    0 0 Отговор
    И случайно световните торбалъжи ще обяснят ли какво е обяснението на законните и избрани сирииски власти, или това е вече излишно, вече в мозъците на хората се смята че автоматично се появява обяснението - Асад вечеря с детски тела и не иска да му пречат, няма друго обяснение.