Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 10:28 934 0

Кървав референдум в Сирия

  • сирия-
  • референдум-
  • конституция

Властите възобновиха обстрела по град Хомс

Сирийските власти обявиха референдума за нова конституция за успешно проведен. Според министерството на информацията вотът е протекъл при изключително висока избирателна активност. Във вота имаха право да участват над 14 милиона сирийски граждани, които да упражнят правото си на глас в около 14 хиляди избирателни секции.

Избирателните участъци бяха закрити няколко часа след предвиденото. Преброяването на бюлетините се прави ръчно, в присъствието както на наблюдатели, така и на представители на властта.

Според проекта за новия основен закон на страната се предвижда Сирия да бъдат проведени парламентарни избори в рамките на 3 месеца, в които да се включат и опозиционните партии. Той предвижда само два 7-годишни президентски мандата, но се уточнява, че това ограничение не важи със задна дата. Което означава, че Башар Асад, чийто втори мандат изтича през 2014 г., ще има право да се кандидатира за още два мандата.

Запазват се огромните правомощия на държавния глава, който може да обявява война или извънредно положение, да предлага закони. Зачитат се всички религии, но президентът трябва да е мюсюлманин. Отпада текстът, че Сирия е “планова социалистическа икономика”.

Според управляващите референдумът показва готовността му за демократични реформи, но Западът определи вота като „фарс”.Опозицията бойкотира вота и отново призова за незабавното оттегляне на президента Башар Асад, чиято фамилия управлява вече 4 десетилетия. 

Референдумът, който има за цел да сложи край на пет десетилетия еднопартийно управление в арабската държава, се проведе на фона на нова вълна от насилие в страната. При размирици в град Хомс бяха убити близо 30 души. Правозащитници съобщиха за ранени и загинали и в други градове на страната, където се проведоха  антиправителствени митинги. В събота жертвите бяха 83.

Тази сутрин сирийската правителствена армия е възобновила обстреля по град Хомс. Загинали са най-малко двама души. За броя на ранените не се съобщава. Огънят е бил открит по район, в който живеят предимно мюсюлмани сунити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА