Отидете към основна версия

2 907 32

Европа намали помощта за Турция

  • турция-
  • ес-
  • помощ-
  • средства
Снимка: Shutterstock

Комисията по бюджет на Европейския парламент прие помощта за Турция да бъде намалена със 70 млн. EUR. Причината е, че южната ни съседка не спазва върховенството на закона и основните права. Това е записано и в последния годишен доклад на Европейската комисия за Турция, който беше изготвен през пролетта.

В решението се посочва, че средствата са били предназначени за Анкара в случай, че тя покаже сериозен напредък в областта на върховенството на закона, демокрацията, правата на човека и свободата на словото. Това обаче не се е случило.

В средата на март тази година ЕС и Турция сключиха споразумение за урегулиране на бежанската криза в Европа, съгласно което всички нелегални мигранти, дошли от Турция в Гърция, трябва да бъдат върнати обратно. Тогава Брюксел обеща на Анкара 6 млрд. USD, отмяна на визовия режим през лятото на тази година.

През последните месеци обаче отношенията между Брюксел и Анкара значително се влошиха. ЕС така и не изпълни своите обещания, включително и безвизов режим за турците. За да може гражданите на южната ни съседка безвизово да пътуват в Европа, Турция трябва да преразгледа строгото си законодателство, касаещо тероризма.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини