25 Септември, 2018 21:17 2 894 32

Европа намали помощта за Турция

  • турция-
  • ес-
  • помощ-
  • средства
Европа намали помощта за Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Комисията по бюджет на Европейския парламент прие помощта за Турция да бъде намалена със 70 млн. EUR. Причината е, че южната ни съседка не спазва върховенството на закона и основните права. Това е записано и в последния годишен доклад на Европейската комисия за Турция, който беше изготвен през пролетта.

В решението се посочва, че средствата са били предназначени за Анкара в случай, че тя покаже сериозен напредък в областта на върховенството на закона, демокрацията, правата на човека и свободата на словото. Това обаче не се е случило.

В средата на март тази година ЕС и Турция сключиха споразумение за урегулиране на бежанската криза в Европа, съгласно което всички нелегални мигранти, дошли от Турция в Гърция, трябва да бъдат върнати обратно. Тогава Брюксел обеща на Анкара 6 млрд. USD, отмяна на визовия режим през лятото на тази година.

През последните месеци обаче отношенията между Брюксел и Анкара значително се влошиха. ЕС така и не изпълни своите обещания, включително и безвизов режим за турците. За да може гражданите на южната ни съседка безвизово да пътуват в Европа, Турция трябва да преразгледа строгото си законодателство, касаещо тероризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерт

    23 46 Отговор
    Велика Турция! 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    Коментиран от #11, #14

  • 2 999

    31 18 Отговор
    В Европа има свобода на словото и права на човека прекалено много и за това, когато в Русия и Турция правят големи военни паради в Европа и по-специално в България се правят гей паради..
  • 3 ivan4o

    25 21 Отговор
    На тея еврогейовете май не им доде акъле със тея мигранти, май искат още 3млн.пхахахаах

    Коментиран от #15, #21, #26

  • 4 Явно Европа иска

    28 12 Отговор
    Турция да смекчи антитерористичните си закони за да има пак атентати. Ами да си ги прибере терористите тогава.
  • 5 Иван

    14 5 Отговор
    "Борисов към Ердоган: Мирът - най-добрата дипломация!" Мирът е хубаво нещо за тези, които нямат самолети, но Ердоган има..

    Коментиран от #27

  • 6 no fes no problem

    26 23 Отговор
    Правилно.Спирай им парите на чалмите прости.Нали уж са великата икономика и се ежат на САЩ и ЕС,значи пари не им трябват.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нещо нездрава е загрижеността на ЕС

    20 8 Отговор
    Към терористите. Защо ЕС иска по-меки мерки срещу терористите? Да не би защото са нейни отрочета?
  • 10 Катъра

    18 15 Отговор
    ердоган си мисли че има силен коз като държи 3 млн.бежанци и плаши да ги пусне към Европа но забравя че Европа започва от нас .
    Като залостим картечниците по границата и направим 2-3000 араби на кайма другите няма да искат да припарят в българско

    Коментиран от #12

  • 11 Скункс

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Мерт":

    Хахаха,вижда му се края на Ердоган.След Тръмп сега и Европа го отсвири.Да ходи да плаче сега на Арменския поп, хахаха!!!
  • 12 ВАЙ ВАЙ ИДАТТТТ ПАК ИДАТ

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "Катъра":

    Ами ще се обадя на Ердо да ти прати милион и половина, и толково на гърция.
    Все пак всичките трябва да им се радваме.
    Айди щом дърпате гяволо за опашката , ама немаме толкоз патрони май?
    Европа спира парите но ние ще ги посрещаме бежанците, и на кого можем да ги пробутаме? Нали дърбите и румънците ще си затворят границите.
    Сега видяха една малка безсилна държава и ще ги настанят в празните села.
    Да са ни честити новите българи.
    ЕРДО , ТИ БАЩА , ТИ МАЙКА , МОЛИМ ТЕ ДРЪЖ ГИ ПРИ ТЕБ И САМО МОЖЕШ ДА ГИ КРОТНЕШ
  • 13 Тъп беден турчин

    6 8 Отговор
    Няма нужда от нея, Турция има пари. 10000 евро на нощ струва стаята на Ердоган в Ню Йорк и е носил с него деца, булки и внуци, освен стотиците турски длъжностни лица.

    Коментиран от #16

  • 14 Да да

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мерт":

    Колко да е велика, щом взима помощи? И лирата велика - цели 26 ст. даваме за нея :D! Тва малко като циганите - ходят да се подписват на борсата с ВМЗ и Магарцедес
  • 15 Ей простан4о

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "ivan4o":

    щом са еврогейове и не ги харесвате, спрете да просите пари от тях и кажи на дядо вентилатора да не ходи при леля Меркел да моли да помогне спукнатата ви икономика
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасан

    5 15 Отговор
    Ердоган,пускай бента с бежанците към Европа..пускай Азия да дойде в Европа..щом те не спазват и Турция няма да спазва...за отворено общество сме

    Коментиран от #25, #28

  • 18 Спират 75 млн

    7 5 Отговор
    На Турция, пък кьопеците в булгаристан реват. Странна работа...
  • 19 Тоягата

    8 5 Отговор
    Турските управници днес са едно добър пример на поговорката Храни куче да те лае. За тези които не са наясно - 61 г. Аденауер (немският канцлер) отива на крака в Анкара и кани турски работници в Германия, това разбира се е било продиктувано от САЩ. Това е първата голяма вълна на мюсюлмани към запада... Не случайно Х.Кол им даваше по 10500ДМ само и само да си ходят обратно. Днес те са 5мил. В Германия. Отделно сащ и запада инвестират мощно в Турция през последните 30г. и ръст от 5-7% е нещо нормално. В същото време един самозабравил се Ердоган направи купища бели. Представете си какво ни сътворил ако е на кормилото на наистина велика страна като Русия, Сащ, Китай... ще му сипят скоро да яде, но зоше, че и мирният турски народ ще пострада. А тия фанатици от Велкова турция - чакайте, мача не е почнал още.

    Коментиран от #20

  • 20 "браво" турция!

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тоягата":

    "Турските управници днес са едно добър пример на поговорката Храни куче да те лае"... Турция е надминала този етап, тя е в етапа храни куче да те хапе. Първата и единствена страна в света която го успее. Това е рекорд на Гинес. Но с липсата на чест и достойнство, които показаха, това беше игра за турците да го постигнат.
  • 21 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ivan4o":

    TAQ SAGA SVARCHI BE ASENE V EGIPET CHTE SA VE4E
  • 22 Морт Мерт

    8 3 Отговор
    Каквото и да пишете, всички знаем ,дори и вие помаците ,че Кюрдотурция е най скапаната държава на света.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Турска народна поговорка

    4 2 Отговор
    Помак турчин не храни.
  • 25 SS-20

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    А, ти анадолски циганин,се прибирай към Турция заедно с милионите гастарбайтери от Европа, за да живеете по-добре в Ориента.
  • 26 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "ivan4o":

    Като ти гледам правописа и на теб не ти е дошъл акъла !
  • 27 ganio

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Да не дава господ...но все още България има читаво ПВО.
  • 28 ganio

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Щом си за отворено общество, нека бежанците те отворят, абе нека направо те разпорят отзад.
  • 29 Пламен

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За да може гражданите на южната ни съседка безвизово да пътуват в Европа, Турция трябва да преразгледа строгото си законодателство, касаещо тероризма. - а, ти да видиш. Джендър политика, казвам ти! Уважаема редакция, Вие ми триете коментарите, а дали изобщо ги разбирате?
  • 30 Турция вън от Европа

    0 0 Отговор
    Да я премахва изцяло помощта Германия и да си им връща чалмите.
  • 31 Selim Surpilik

    1 0 Отговор
    Старите поколения турци помнят Демирел и как се живееше при него, имаше социална политика, политика към бедните хора и равноправие. Не допускаше авторитаризъм сред обкръжението си. Затова дори след възродителният процес имаше много разумни български турци, които симпатизираха на Тошо, въпреки решението му по заповед на Москва. Защото виждаха спокойствие в животът във България. Изкарваха поминък, хранеха спокойно децата си. Въпреки това, което направи Живков. А сега някакъв клоун Ердоган, който превърна Турция в маскарад. Гледа се само интересът на върхушката горе. С какво помогна той на обикновените Турци? С какво ги нахрани? Емисар на кой е той, на олигарсите, не на баба ти и дядо ти, не бедният човек гласувал за него. Това е истината. Ако Днес стане и погледне съвременна Турция, Демирел ще се обърне в гроба. Български помаци и турци, които не помнят историята симпатизират на този Главорез, защото идват емисари по селата и малките градове, аз съм от Исперих. Всеки месец идват разни агенти от Туркей да облъчват Вас български турци, колко важни сте за Турция. За него ли? Него не го интересувате братлета!
    Той си гледа сарая. Наш Доган също.
  • 32 Selim Surpilik

    0 0 Отговор
    Колко Турци се чувстват по-спокойни във България, живеят в момента по-добре във България, това случайно ли е. Дали не им се иска да се върнат в Турция, искат. Но там ако ти не говориш хубаво за Ердо или не искаш да говориш за Ердо, агентите де докладват. Всяко трето семейство има агент на правителството Ти се подписваш доброволно, иначе тежко на семейството ти. Ако си журналист, архитект, адвокат, учител, ти си длъжен да докладваш, да предаваш хората. Това е истината. Но никой не смее да я каже. Как да живееш в такава Турция? Може ли? Нормален човек би ли живял под натиск и диктатура? Ами аз ако не харесвам Христо Ботев, тука във България в затвора ли трябва да ме вкарат? Нали е избор това, дали да харесваш някого или не. Или май не е.