Отидете към основна версия

3 315 17

Вселената ще съществува още 140 милиарда години

  • вселена-
  • космос-
  • астрофизика-
  • астрономия

Разширяването ще доведе до "състояние на резонанс"

Галактика, снимана от NASA

На Вселената ѝ остават още 140 милиарда години съществуване. Или поне това сочат резултатите от изследване на международен екип, споделени от сайта arXiv.org. Според учените тогава Вселената ще достигне възраст, която е 10 пъти по-голяма от тази на наблюдаемия свят - 13,8 милиарда години.

Специалистите базират заключението си след обстойно наблюдение на около 10 милиона галактики с помощта на камерата HSC (Hyper Suprime-Cam) на телескопа "Субару" на японската космическа агенция ДЖАКСА (JAXA), разположен на Хавайските острови.

От екипа проследили разпределението на тъмната материя и тъмната енергия, на които се приписват над 95 на сто от масата и енергията на наблюдаемия свят, което им позволило да преценят приблизително темповете, с които се разширява Вселената. Оказало се, че те са малко по-бавни, отколкото се смяташе досега.

Вселената продължава да се разширява, но след 140 милиарда години е възможно да настъпят непрогнозируеми промени. Тя може да стигне до "състояние на резонанс", а след това разширяването да спре и някои галактики да изчезнат.

Учените са успели да подготвят и триизмерна карта на разпределението на материята във Вселената.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини