Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 22:00 3 304 17

Вселената ще съществува още 140 милиарда години

  • вселена-
  • космос-
  • астрофизика-
  • астрономия

Разширяването ще доведе до "състояние на резонанс"

Вселената ще съществува още 140 милиарда години - 1
Галактика, снимана от NASA

На Вселената ѝ остават още 140 милиарда години съществуване. Или поне това сочат резултатите от изследване на международен екип, споделени от сайта arXiv.org. Според учените тогава Вселената ще достигне възраст, която е 10 пъти по-голяма от тази на наблюдаемия свят - 13,8 милиарда години.

Специалистите базират заключението си след обстойно наблюдение на около 10 милиона галактики с помощта на камерата HSC (Hyper Suprime-Cam) на телескопа "Субару" на японската космическа агенция ДЖАКСА (JAXA), разположен на Хавайските острови.

От екипа проследили разпределението на тъмната материя и тъмната енергия, на които се приписват над 95 на сто от масата и енергията на наблюдаемия свят, което им позволило да преценят приблизително темповете, с които се разширява Вселената. Оказало се, че те са малко по-бавни, отколкото се смяташе досега.

Вселената продължава да се разширява, но след 140 милиарда години е възможно да настъпят непрогнозируеми промени. Тя може да стигне до "състояние на резонанс", а след това разширяването да спре и някои галактики да изчезнат.

Учените са успели да подготвят и триизмерна карта на разпределението на материята във Вселената.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кор за Израел Ротшилдите и Jewmerica

    8 9 Отговор
    Евреите и Израел още 5. Режимът в САЩ още 2.
  • 2 НАТО ВЕЦ

    16 1 Отговор
    На 150-сет милиардният си юбилей, ще извадя това писание и ще се спукам от смях.
  • 3 среднощен

    4 2 Отговор
    А след това, какво...!?

    Коментиран от #9, #10

  • 4 Хаджи Папурко

    5 2 Отговор
    И аз искам от този алкохол. Ще изследвам слънцето,земята,комшийката,щерка и,балдъзата .
  • 5 БАН

    9 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Вселената продължава да се разширява, но след 140 милиарда години е възможно да настъпят непрогнозируеми промени."

    Възможно е да настъпят непрогнозируеми промени... Смятай ако бяха прогнозируеми, не бяха промени, и/или беше невъзможно да настъпят.
  • 6 Загрижен

    9 1 Отговор
    Притесних се.
  • 7 паламудов

    3 0 Отговор
    кази пак като наближи да не забравя...
  • 8 Гост

    8 0 Отговор
    Съвсем скоро ще изчезне България от картата. После ще изчезне Земята - затънала в отпадъци. След това Слънчевата система. И най-накрая Вселената.
  • 9 лабораторията

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Ти Дънкън Маклауд или Лили Иванова ли си та толкова те интересува?

    Коментиран от #11

  • 10 Bubbles

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    Само Чък Норис знае отговора на този въпрос!

    Коментиран от #13

  • 11 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "лабораторията":

    Нездраво любопитство.., просто ми е интересно...!? А.., то ще стане ясно, само трябва да проявим малко търпение и ще видим..! Лека нощ и на лаборантите, дано само да се събудим...!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Bubbles":

    Вижте, за това не се бях сетил..!
  • 14 Антисоциалист

    6 3 Отговор
    Господа, с телескопи не може да се изследва колко време ще съществува вселената, нито колко време е съществувала. Споменатите оценки са въз основа на аксиоми - предположения, недоказани с нищо и приети за верни на вяра. Но вярата е съставка на религиите, а не на науката. Едно от налаганите вярвания - предположения е, че вселената е възникнала от нищо, т.е. от несъществуващото. Никой досега не е направил от нищо нещо! Второ е, че нещо - Вселената, а не фантанзиите за нея, може да изчезне, не от нечий поглед, а да не съществува. Никой досега не е успял да направи от нещо нищо, а само да промени състоянието му. Третото е, че с телескоп може се изследва цялата вселена, т.е.,че целия свят се състои от небесни тела. И това не е доказано. Четвърто е, че най-голямата възможна скорост е тази на светлината във вакуум - пак предположение без доказателство. Пета е, че вакуумът е нищо с размери. Невероятна дивотия - несъществуващото има размер! Има и още дивотии, но основната и главна е, че физиката се разбира и упражнява от диваците не като наука за природата, а като област на кабинетни мисловни занимания и налагане на вяра в тях.
  • 15 Робот

    6 4 Отговор
    ГЕРБ , краде със скорост по висока от тази на светлината, така че нищо няма да остане от вселената , след ТИКВА-4 !
  • 16 791

    3 0 Отговор
    Е до тогава има още много време. Да му мисли Лили Иванова...
  • 17 Фънди

    1 0 Отговор
    Концесиите за ремонт на софийските/българските пътища обаче няма да изчезнат.