Отидете към основна версия

1 322 2

Сирия в задънена улица

  • сирия-
  • кофи анан-
  • оон-
  • башар асад

Асад отказа диалог с опозицията, защото били терористи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад заяви пред пратениците на ООН и Арабската лига, че се бори с въоръжени терористични групи и докато не ги сломи, политически диалог не може да има. Асад обеща Сирия да подкрепи всички „честни усилия“ за намиране на изход от конфликтната ситуация в страната, предаде Би Би Си. 

Кръвопролитията в страната не спират вече от почти година и взеха живота на 7000 души.

Специалният пратеник на ООН Кофи Анан вчера призова за разговори между опозицията и режима, като наивното му предложение стана повод коментари, че живее на Марс. Според държавната информационна агенция САНА срещата минала в „позитивна атмосфера“.

Докато разговорите на високо нито протичаха, сирийската армия започна поднови обстрела срещу град Идлиб. Според очевидци танковете дори са нахлули в града.

„Никакъв диалог или политическа активност не могат да успеят, докато има терористи, които сеят хаос и нестабилност“, заяви домакинът Асад.

Анализатори веднага изтълкуваха заявлението му по по-директен начин – насилието няма да спре.

Кони Анан пристигна в Сирия със задачата да вразуми Асад за политически диалог и осигуряване на хуманитарна помощ на пострадалите и нуждаещите се жертви на бойните действия.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви през Арабската лига в Кайро, че насилието трябва да спре моментално и за него не може да се вини само едната страна. 

Най-директен бе премиерът на Катар Шейх Хамад бин Ясим ал-Тани. Той прямо заяви, че „докато тук говорим за примирие, сирийското правителство извършва систематичен геноцид“.

Светът до момента не е намерил начин да спре кръвопролитията в страната, започнали със съпротивата срещу управлението на Асад от преди година. Счита се, че жертвите от двете страни на барикадата са около 10 000.

Русия и Китай не са съгласни с международна военна интервенция в Сирия, дори и с използването на въздушни удари, както стана с либийската революция. Те два пъти наложиха вето на предложения за декларации в Съвета за сигурност на ООН, с които режимът в Дамаск щеше да бъде заклеймен за зверствата, които върши.

Президентът Башар Асад обеща многопартийни избори през май. Днес той заяви пред украински законодатели, че сирийските граждани са показали, че искат в страната да има реформи и отпор на „тероризма, подкрепен от външни сили“, с което се самозащити.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нови усилия на ООН за Сирия

    Докато боевете между армия и опозиция продължават в столицата Дамаск, редица световни лидери се изказаха по горещия и обагрен с кръв спор, давайки ...
    20.03.2012
    1 080
    0
  • Асма Асад - истинският диктатор

    Безскрупулна и твърдоглава – такъв е образът на първата дама на Сирия Асма Асад, който изплува от разбитата й лична поща. Преди дни електронн ...
    19.03.2012
    8 371
    2
  • Пламна и Дамаск

    Сирия отново гори. Този път боеве се водят в столицата Дамаск. Активисти на опозицията съобщават, че водят сражение с правителствените сили за сигур ...
    19.03.2012
    1 784
    0
  • Разбиха имейла на Башар Асад

    Сирийският лидер Башар Асад се е допитвал до Иран как да се справи със съпротивата срещу режима му, която днес навършва точно една година. А дъщеря ...
    15.03.2012
    1 370
    0
  • Бой и мъчения в сирийските затвори

    Бой, мъчения и ужасни битови условия – такава е смразяващата картина в затворите и арестите из Сирия.  Задържаните от органите на реда, ...
    14.03.2012
    1 680
    1
  • 8000 убити за година в Сирия

    ООН изчисли, че над 8000 души са загинали при кървавите размирици в Сирия. Повечето жертви на продължаващата вече година съпротива срещу лидера Баш ...
    13.03.2012
    973
    1