Last news in Fakti

10 Март, 2012 18:06 1 288 2

Сирия в задънена улица

  • сирия-
  • кофи анан-
  • оон-
  • башар асад

Асад отказа диалог с опозицията, защото били терористи

Сирия в задънена улица - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад заяви пред пратениците на ООН и Арабската лига, че се бори с въоръжени терористични групи и докато не ги сломи, политически диалог не може да има. Асад обеща Сирия да подкрепи всички „честни усилия“ за намиране на изход от конфликтната ситуация в страната, предаде Би Би Си. 

Кръвопролитията в страната не спират вече от почти година и взеха живота на 7000 души.

Специалният пратеник на ООН Кофи Анан вчера призова за разговори между опозицията и режима, като наивното му предложение стана повод коментари, че живее на Марс. Според държавната информационна агенция САНА срещата минала в „позитивна атмосфера“.

Докато разговорите на високо нито протичаха, сирийската армия започна поднови обстрела срещу град Идлиб. Според очевидци танковете дори са нахлули в града.

„Никакъв диалог или политическа активност не могат да успеят, докато има терористи, които сеят хаос и нестабилност“, заяви домакинът Асад.

Анализатори веднага изтълкуваха заявлението му по по-директен начин – насилието няма да спре.

Кони Анан пристигна в Сирия със задачата да вразуми Асад за политически диалог и осигуряване на хуманитарна помощ на пострадалите и нуждаещите се жертви на бойните действия.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви през Арабската лига в Кайро, че насилието трябва да спре моментално и за него не може да се вини само едната страна. 

Най-директен бе премиерът на Катар Шейх Хамад бин Ясим ал-Тани. Той прямо заяви, че „докато тук говорим за примирие, сирийското правителство извършва систематичен геноцид“.

Светът до момента не е намерил начин да спре кръвопролитията в страната, започнали със съпротивата срещу управлението на Асад от преди година. Счита се, че жертвите от двете страни на барикадата са около 10 000.

Русия и Китай не са съгласни с международна военна интервенция в Сирия, дори и с използването на въздушни удари, както стана с либийската революция. Те два пъти наложиха вето на предложения за декларации в Съвета за сигурност на ООН, с които режимът в Дамаск щеше да бъде заклеймен за зверствата, които върши.

Президентът Башар Асад обеща многопартийни избори през май. Днес той заяви пред украински законодатели, че сирийските граждани са показали, че искат в страната да има реформи и отпор на „тероризма, подкрепен от външни сили“, с което се самозащити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АСАД

    0 0 Отговор
    Ами те са терористи вкарани отвън,каква опозиция е това?чужди наемници на Америка!Човека е много прав!САМО ТАКА!ТРЕПИ ГИ ТИЯ,ТЕ ТИ ИЗБИВАТ НАРОДА!!!
  • 2 Чугуниц

    0 0 Отговор
    Защо лъжете толкова бе? Асад е казал, че е готов на преговори с всички, освен с въоръжените банди. Малко по-различно е нали?