Last news in Fakti

14 Март, 2012 12:56 1 653 1

Бой и мъчения в сирийските затвори

  • сирия-
  • башар асад-
  • затвори-
  • мъчения
Бой и мъчения в сирийските затвори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бой, мъчения и ужасни битови условия – такава е смразяващата картина в затворите и арестите из Сирия.  Задържаните от органите на реда, сред които и много деца, са „системно и рутинно“ измъчвани и унижавани, алармира международната неправителствена организация Амнести Интернешенъл.

Нейни експерти интервюираха избягали арестанти и затворници, успели да стигнат благополучно до Йордания. Те описват нечовешкото отношение към тях, но твърденията им не могат да бъдат потвърдени, поради медийното ембарго в Сирия, наложено от режима.

Един от избягалите, мъж от ударения от армията град Дераа, разказва как системно е пребиван в затвора. Надзирателите нямали намерение да го убиват, но за сметка на това всеки ден го биели все повече и повече – с пушка, дървен прът, юмруци и т.н.

Освен побоищата, задържаните били принуждавани да стоят голи. Имало и мъчения с ток, разказват други свидетели.

В доклада на „Амнести“, озаглавен „Исках да умра“, пише, че в последната година ситуацията в сирийските затвори значително се е влошила.

Сирийските власти отричат да измъчват противници на лидера Башар Асад, срещу когото от година се води упорита съпротива. В последните седмици армията предприе офанзива срещу въоръжената опозиция в Хомс и Идбил, което удави движението за демократизация в кръв.

Лидерът Башар Асад настоява, че води борба с терористи и въоръжени групи.

Вчера ООН излезе с данни, че продължаващата вече година съпротива за промяна в Сирия е взела 8000 жертви.

Светът до момента не е намерил начин да спре кръвопролитията в страната. Специалният пратеник на ООН Кони Анан пристигна в Сирия със задачата да вразуми Асад за политически диалог и осигуряване на хуманитарна помощ на пострадалите и нуждаещите се жертви на бойните действия, но опитите му удариха на камък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Защо не пишете за жестоките условия в българските затвори, а отново се правите на експерти за събития от другия край на света!!!?????