Last news in Fakti

19 Март, 2012 17:54 8 256 2

Асма Асад - истинският диктатор

  • сирия-
  • башар асад-
  • асма асад
Асма Асад - истинският диктатор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безскрупулна и твърдоглава – такъв е образът на първата дама на Сирия Асма Асад, който изплува от разбитата й лична поща. Преди дни електронната кореспонденция между лидера Башар Асад, семейството и приближените му стана обществено достояние, както и луксозните покупки, в които тъне управляващата династия на кървава Сирия.

За мнозина Асма Асад бе енигматична фигура, докато вече една година съпругът й цапа ръцете си с кръв, за да смаже съпротивата срещу режима му. Родената във Великобритания първа дама далеч не е бледа сянка на мъжа си, а твърдо стои зад крутите му действия, става ясно от последните разкрития, цитирани от в. „Дейли телеграф“.

“Ако той е железният юмрук, тя е неговата кадифена ръкавица“, описва ситуацията в. „Ню Йорк Таймс“.

В писмо до приятел тя се описва като „истинският диктатор“. Неслучайно първата дама заема водещо място в тесния кръг на приближените на лидера.

Въпреки амбициите си да допринесе за либерализирането на Сирия, г-жа Асад не показва и капка страх за бруталните действия срещу т.нар. „опозиция“ на Асад, към която той се отнася с термина „терористи“. До момента конфликтът е взел 8000 човешки живота.

За разлика от мъжа си обаче, Асма ясно осъзнава, че управлението на династията скоро може да бъде в историята. „Ако сме по-силни заедно, значи може да преодолеем това заедно“, пише тя до съпруга си на 28 декември.

По време на кръвопролитията в Хомс, градът – бастион на опозицията, който сега е в руини, Асма получава от мъжа си съобщение със заглавие „Студент, който има 0% на изпита“. Текстът е пълен с шеги от сорта на „Кога е умрял Наполеон – В последната си битка“. Асма препратила имейла на баща си, озаглавявайки го с „Блестящ студент от Хомс“. 

Първата дама на Сирия редовно кореспондира с родителите си, които живеят на Острова. Международните санкции, наложени над страната, принудили първата дама да преориентира пазаруването си от Европа към Дубай.

Тя беше нежното лице на несбъдналите се реформи, днес вече е мразена фигура от мнозина, коментира Ройтерс. 

От съобщенията става ясно нейното задоволство от пламенната реч на Башар Асад на 10 януари, когато той обещава, че ще гони противниците си с „железен юмрук“.

Асма Асад е завършила британски университет, работила е в лондонското Сити, а след това се жени за Асад, на когото ражда три деца. На нея се разчита много да работи за външните отношения на страната, включително за привличането на големи компании.

Суетата на иначе нежната и доста интелигентна „пустинна роза“ също не се харесва на преобладаващата част от населението. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лалугера

    0 0 Отговор
    Всички на ешафода.
  • 2 Иракли Иракли

    0 3 Отговор
    До БАШАР АСАД: г-н АСАД ,бой до спукване на глупаците,дето незнаят,какво искат.!