Last news in Fakti

13 Март, 2012 09:30 942 1

8000 убити за година в Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • кофи анан-
  • война
8000 убити за година в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН изчисли, че над 8000 души са загинали при кървавите размирици в Сирия. Повечето жертви на продължаващата вече година съпротива срещу лидера Башар Асад са цивилни,  включително много жени и деца, алармира световната организация, цитирана от Би Би Си.

Разкази на очевидци и западни журналисти описват смразяваща картина в Сирия. Всички те са в една посока – армията извършва кленета и погроми над цивилното население, оказало се на страната съпротивата в нейните градове – бастиони Хомс и Идлиб.

Неправителствената организация Human Rights Watch  пък твърди, че армията залага бомби по границите с Турция и Сирия, за да спре евентуален бежански поток, какъвто се отприщи към Ливан от руините на Хомс. Дамаск до момента няма отговор на критиката.

Социалните мрежи бяха разтърсени от снимки и клипове на загинали в конфликта. Според  техните източници жертвите, сред които на жени и деца, са убити от сирийската армия. Вероятно кадрите идват от опустошения Хомс, който бе обсаден за около месец, а след това щурмуван от елитните бойни части на Асад. 

Междувременно специалният пратеник на ООН  в Сирия Кофи Анан се среща с опозицията, обединена в лицето на Сирийския национален съвет.  Миналата седмица той се видя и с президента Асад, който заяви, че никакви преговори не може да има с неговите опоненти, които определя като терористи и въоръжени бунтовнически групи. Все пак, Анан остава оптимист, че нажежената обстановка ще стихне и насилието ще спре.

След среща с турския премиер Ердоган Анан заяви, че ситуацията в Сирия е много сложна и „вероятно дипломатическият процес ще отнеме време“.

Кони Анан пристигна в Сирия със задачата да вразуми Асад за политически диалог и осигуряване на хуманитарна помощ на пострадалите и нуждаещите се жертви на бойните действия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чугуниц

    0 0 Отговор
    лъжи, лъжи и пак лъжи!
    http://krig42.livejournal.com/287144.html
    Ето как се създават.

    + Провокаторите-снайперисти - доказано има такива от друга държава, Венецуела
    + Световните медии - торбалъжи
    + Натиск и грабителски санкции