Last news in Fakti

20 Март, 2012 13:03 1 057 0

Нови усилия на ООН за Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • оон

Танкове обстрелват и Хама

Нови усилия на ООН за Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато боевете между армия и опозиция продължават в столицата Дамаск, редица световни лидери се изказаха по горещия и обагрен с кръв спор, давайки знак, че най-накрая Съветът за сигурност на ООН може да приеме нова резолюция за Сирия.

„Ситуацията в страната стана неприемлива и непоносима“, заяви генералният секретар на ООН Бан Кин – Мун по време на обиколката си в Югоизточна Азия, цитиран от Ройтерс. Той призова международната общност да покаже единство по отношение на сирийската криза, а след това поиска същото и в   Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), който до този момент не е предприел категорични мерки срещу ширещото се насилие в Сирия.

Пробив в това отношение направи Русия, която до скоро считаше размириците в Сирия за вътрешен проблем. Руският първи дипломат Сергей Лавров поиска незабавен коридор за хуманитарна помощ до нуждаещите се сирийци. Той потвърди и руската позиция, че насилието трябва моментално да престане, независимо от коя страна идва.

Москва и Пекин на два пъти блокираха с вето резолюции в СС на ООН, заклеймяващи насилието в страната, използвано от режима на Башар Асад.

След краха на Хомс и Идлиб, съпротивата пренесе фронта срещу армията в сърцето на Сирия – столицата Триполи, където са разположени важни сгради и съоръжение на сектора за сигурност на страната. Междувременно опозиционното движение срещу Асад навърши година и регистрира над 8000 жертви.

В опит да събере общ международен фронт срещу кървавата криза в страната, Франция завъртя проект за декларация в Съвета за сигурност на ООН, който подкрепя мирния план на пратеника на световната организация и на Арабската лига Кофи Анан.

Той се обяви за преговори, спиране на боевете и осигуряване на достъп на хуманитарните работници и помощи до нуждаещите се.

Очаква се предложението да бъде прието днес. Поне такива настроения идват от британските дипломати в ООН.

До момента нито бунтовниците, нито силите на Асад показват желание за отговор на призивите за въздържание, коментира Ройтерс.

През август миналата година Съветът за сигурност призовава сирийските власти да спазват изцяло правата на човека и апелира за незабавно прекратяване на всички насилствени действия, за сдържаност и от двете страни, за въздържане от репресии и нападения срещу държавни институции.

Днес се появиха данни, че силите на Асад са започнали офанзива с танкове срещу град Хама. Данните от страната трудно се потвърждават, тъй като режимът е наложил медийно ембарго.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА