Отидете към основна версия

2 946 18

Путин даде старт на строежа на АЕЦ в Узбекистан

  • узбекистан-
  • аец-
  • русия-
  • владимир путин-
  • шавкат мирзийоев

Двустранната търговия между Русия и Узбекистан се увеличи

Снимка: БТА/ AP

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три десетилетия до кончината си през 2016 г., предаде БНР.

В рамките на посещението двете страни подписаха сделки за $27,1 млрд., съобщи узбекистанското министерство на икономиката. „Узбекистан е наш лоялен съюзник и стратегически партньор… Ще направим всичко възможно, за да задълбочим сътрудничеството“, каза Путин на срещата с Мирзийоев в Ташкент. „Скъпи руски приятели, добре дошли в Узбекистан“, гласи надпис върху билбордове на основните пътни артерии в узбекистанската столица, съпровождани от развети знамена на двете страни.

Атомната електроцентрала (АЕЦ), която е планирано да бъде завършена до 2028 г., има стратегическо значение за Москва, която се опитва да утвърди икономическото и политическото си влияние над Централна Азия на фона на силната конкуренция от Китай и други играчи. Руската „Росатом“ смята, че новият АЕЦ ще осигурява 20% от генерираната енергия в Узбекистан. А Путин предположи днес, че този първи АЕЦ в бившата съветска република ще може да дава енергия и на други страни в региона. Говорейки от западния регион Навой по видеоконферентна връзка с двамата лидери, шефът на „Росатом“ Алексей Лихачьов увери Узбекистан, че централата ще бъде изградена при спазване на всички международни стандарти за ядрена безопасност. Работата по АЕЦ-а започва с геологическо проучване за избор на точното ѝ място.

Двустранната търговия между Русия и Узбекистан се увеличи с една трета на годишна база до $3,7 млрд. през 2017 г., докато централно азиатската страна търпеше изолация при дългото управление на Каримов. Мирзийоев, който 13 години бе негов премиер, запази авторитарния режим, но промени някои от най-противоречивите политики на предшественика си. Путин приветства реформите, които отвориха апетита на чужди инвеститори с интерес към нововъзникващите пазари, тъй като Узбекистан има население от 33 млн. души и е богат на природни ресурси.

„Виждаме колко бързо и колко фундаментално се променя ситуацията в Узбекистан, как реформи се организират и провеждат“, каза Путин. При Мирзийоев правителството промени валутно-обменната политика, започна модернизация на банковата система, даден бе рестарт на връзките с Европейската банка за реконструкция и развитие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини