Last news in Fakti

20 Октомври, 2018 19:20 2 944 18

Путин даде старт на строежа на АЕЦ в Узбекистан

  • узбекистан-
  • аец-
  • русия-
  • владимир путин-
  • шавкат мирзийоев

Двустранната търговия между Русия и Узбекистан се увеличи

Путин даде старт на строежа на АЕЦ в Узбекистан - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три десетилетия до кончината си през 2016 г., предаде БНР.

В рамките на посещението двете страни подписаха сделки за $27,1 млрд., съобщи узбекистанското министерство на икономиката. „Узбекистан е наш лоялен съюзник и стратегически партньор… Ще направим всичко възможно, за да задълбочим сътрудничеството“, каза Путин на срещата с Мирзийоев в Ташкент. „Скъпи руски приятели, добре дошли в Узбекистан“, гласи надпис върху билбордове на основните пътни артерии в узбекистанската столица, съпровождани от развети знамена на двете страни.

Атомната електроцентрала (АЕЦ), която е планирано да бъде завършена до 2028 г., има стратегическо значение за Москва, която се опитва да утвърди икономическото и политическото си влияние над Централна Азия на фона на силната конкуренция от Китай и други играчи. Руската „Росатом“ смята, че новият АЕЦ ще осигурява 20% от генерираната енергия в Узбекистан. А Путин предположи днес, че този първи АЕЦ в бившата съветска република ще може да дава енергия и на други страни в региона. Говорейки от западния регион Навой по видеоконферентна връзка с двамата лидери, шефът на „Росатом“ Алексей Лихачьов увери Узбекистан, че централата ще бъде изградена при спазване на всички международни стандарти за ядрена безопасност. Работата по АЕЦ-а започва с геологическо проучване за избор на точното ѝ място.

Двустранната търговия между Русия и Узбекистан се увеличи с една трета на годишна база до $3,7 млрд. през 2017 г., докато централно азиатската страна търпеше изолация при дългото управление на Каримов. Мирзийоев, който 13 години бе негов премиер, запази авторитарния режим, но промени някои от най-противоречивите политики на предшественика си. Путин приветства реформите, които отвориха апетита на чужди инвеститори с интерес към нововъзникващите пазари, тъй като Узбекистан има население от 33 млн. души и е богат на природни ресурси.

„Виждаме колко бързо и колко фундаментално се променя ситуацията в Узбекистан, как реформи се организират и провеждат“, каза Путин. При Мирзийоев правителството промени валутно-обменната политика, започна модернизация на банковата система, даден бе рестарт на връзките с Европейската банка за реконструкция и развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    26 7 Отговор
    И Узбекистан ни изпревари, като строшен трамвай. 😂

    Коментиран от #8

  • 2 Бесен Язовец

    10 7 Отговор
    Сигурен съм, че цената на узбекската атомна ще е много по малка, от колкото щеше да ни струва нашата в Белене ! Можеше и малко по вече подробности по този въпрос да напишете, ако разбира се, знаете такива.

    Коментиран от #3

  • 3 ВАЖНОТО Е

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    ЧЕ ТВОЯТА ЦЕНА Е НИКАКВА.
  • 4 Мършата

    6 27 Отговор
    Русия изпадна до там, ЧЕ ДА СИ ПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТИ НАД ТЕЗ НЕЩАСТНИЦИ, като им "строи" ядрен КЕНЕФ!!! Добре че нашият любим ЛИДЕР предотврати меко казано ТРАГЕДИЯТА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!

    Коментиран от #6, #16

  • 5 хахаха

    4 7 Отговор
    ей сега ще си го преместя в другия крачол:)
  • 6 антиджендар

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мършата":

    Малеееее ! Ама и къв ник ди си сложил ! Сигурен съм ,че си от групата на джендар-протестерите в София и си участвал в боядисването на паметници.

    Коментиран от #13

  • 7 Така е

    18 4 Отговор
    Развиват се държавите а нашата к о ч и н а о т и ва към дъното
  • 8 българка

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Расия е тумор. За нас е важно да я избягваме за да предотвратим разсейките... Да запазим бъдещето на децата си в една по-чиста българия без ядрени отпадъци.Беле#NE

    Коментиран от #9

  • 9 ЗАБРАНЯВАТЕ БЕНЗИНА И ДИЗЕЛА

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "българка":

    ТИЯ НОВИ ЕЛЕКТРО МЕПЕСЕ ТА С КЬВ ТОК ША ГИ ЗАРЕЖДАТЕ. ?,;???
  • 10 Бесен Язовец

    20 3 Отговор
    Плюят тук че бившите социалистически републики били изостанали ! Ами идете в Узбекистан , Казахстан и другите и тогава приказвайте ! Те защо не са изостанали ? Узбекистан може да си позволи нова атомна - а ние не ! Казахстан цяла нова столица си построи !
  • 11 Kcaniba

    13 5 Отговор
    И първобитните уз беки ще имат АЕЦ, ние вече не!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Бесен Язовец

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Егаси и наглия бот си, кое ти дава правото да наричаш узбеките първобитни бе смотльо !? Значи, излиза, че тойти русняци само на първобитни хора могат да строят, атомни централи на въглища !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Т90

    4 1 Отговор
    Хората строят.. ние затваряме готовите, и започваме нови с куп недомислици по отношоние строежа и средствата за изграждането на белене, съсипаха армията, и сега вече въпроса е как да се оправят нещата, не да гледаме другите .
  • 15 Т90

    0 1 Отговор
    Няма как да се върне 19.05.1934
  • 16 Румяна Костова

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мършата":

    Русия ще строи ядрени електроцентрали в Узбекистан,а в Украйна е подписано споразумение със ЕС да се създаде гробище за ядрени отпадъци.От цяла Европа в Украйна ще се изсипват ядрени отпадъци.Разлика има,нали?

    Коментиран от #17

  • 17 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    Ей лъжло, тук не пише нищо за Украйна ма, защо пак лъжеш като дърта циганка !? Я дай някакво инфо за това гробище да го видим, къде ще се строи ?
  • 18 Ташкент

    2 0 Отговор
    И те си бяха дали златните мини на "благодетелите" от запада, но като видяха що за стока са, ги "помолиха" да отидат там, откъдето са дошли, за разлика от нас! Начи са си т@ш@клии ората! И нищо чудно, че са развиваща се икономика, а ние - неразвиваща се такава!
    https://yandex.ru/images/pad/search?p=4&source=wiz&text=Ташкент&pos=98&rpt=simage&img_url=https%3A%2F%2Fwww.webturizm.ru%2Fstorage%2Fphotos%2Fuzbekistan%2Fuzbekistan-tashkent-8692.jpg&lr=11508