Отидете към основна версия

1 550 2

70 държави легитимираха опозицията в Сирия (обновена)

  • сирия-
  • башар асад-
  • дамаск-
  • турция

Eрдоган: Помощ за сирийците веднага

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че на исканията на хората в Сирия трябва да бъде отговорено „тук и сега”. Той говори пред голям международен форум, посветен на сирийския въпрос, чийто домакин е. Около 70 представители на западни и Арабски държави са се събрали в Турция, за да постигнат съгласие как да подкрепят опозицията в Сирия, предаде Ройтерс.

Форумът се нарича „Приятели на Сирия” и това е втората му сбирка. „Международната общност няма друг избор, освен да приеме правото на сирийците на самоотбрана”, заяви Ердоган, който преди дни изтегли димполатите си от Дамаск.

Резултатът от срещата бе красноречив: представителите на 70-те държави признаха сирийската опозиция - в лицето на Сирийския национелен съвет – за легитимен представител на сирийския народ.

Сирия прие мирния план, предложен от пратеника на ООН и Арабската Лига Кофи Анан, но още на следващия ден предприе офанзива срещу позиции на съпротивата в някои градове.

Ердоган предупреди, че това може да е само трик за печелене на време.

От една година президентът Башар Асад се опитва да сломи със сила съпротивата срещу режима му, но плаща доста висока цена – 9 000 загинали (по днешни данни на ООН), опустошени градове, хиляди бежанци и международна изолация.

Арабските страни настояват да се помогне на въоръжената съпротива срещу режима на Башар Асад, известна под сборното име „Сирийска свободна армия”. Именно нейните редици водиха най-кървавите сблъсъци с армията на Асад. Според Саудитска Арабия е въпрос на дълг да се доставят оръжия на бунтовниците.

Западните държави не са толкова склонни на такава крачка, предвид опозиция на Китай и Русия и опасността конфликтът да ескалира още повече и кръвопролитията да се разрастнат.

Кофи Анан предложи програма от шест точки за решаване на кървавия конфликт в Сирия. В нея е записано:  политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Възможно е да се създаде специален Фонд на доверие в подкрепа на сирийската опозиция. Западните държави настояват от там да бъде осигурена хуманитарната помощ за нуждаещите се. ООН обаче има готовност сама да покрие тези нужди, което поставя под съмнения идеята  за фонда като цяло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ООН праща мисия в Сирия

    Съветът за сигурност на ООН реши да прати мисия от 30 наблюдатели в Сирия, за да видят как се прилага мирният план в нестихващата страна. Дамаск од ...
    14.04.2012
    1 193
    0
  • Крайният срок не носи мир в Сирия

    Мирът в Сирия не се случи. Днешният краен срок за сваляне на оръжието бе подминат от лидера Башар Асад, който иначе преди седмици одобри мирния пла ...
    10.04.2012
    998
    0
  • Турция стана арена на сирийския конфликт

    Нова престрелка между сирийската армия и бунтовници срещу режима на Башар Асад - този път край бежанския лагер Килиш на границата с Турция. Загинал ...
    09.04.2012
    1 565
    2
  • Чичото на Асад: Малко му остава

    Чичото на сирийския диктатор Башар Асад не вярва той да удържи властта още дълго. Рифат Асад, който живее в изгнание в Европа и се смята за легитим ...
    03.04.2012
    1 287
    0
  • Мирният план за Сирия стартира най-късно на 10 април

    Посредникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан заяви днес пред Съвета за сигурност на ООН, че Дамаск е приел 10 април като крайна дата за с ...
    02.04.2012
    1 060
    0
  • София подкрепи опозицията в Сирия

    Николай Младенов потвърди българската подкрепа за сирийската опозиция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. „При ...
    01.04.2012
    1 062
    4