Last news in Fakti

3 Април, 2012 13:11 1 288 0

Чичото на Асад: Малко му остава

  • сирия-
  • башар асад-
  • оон-
  • арабска лига
Чичото на Асад: Малко му остава - 1
Башар Асад все още има доста привърженици. Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чичото на сирийския диктатор Башар Асад не вярва той да удържи властта още дълго. Рифат Асад, който живее в изгнание в Европа и се смята за легитимен лидер, заяви пред Би Би Си, че насилието в Сирия е минало всякакви граници, за да успее племенникът му да запази режима си.

Рифат Асад избяга от Сирия през 80-те години на миналия век, след като не успя да вземе властта от брат си Хафез. През 1982 г.  Рифат води армията в град Хама, за да потуши въстание на „Мюсюлманското братство“. В резултат на конфликта загиват между 10 000 и 25 000 души.

Две години по-късно Хафез Асад получава инфаркт, а брат му вижда удобен момент да грабне властта, докато титулярът на режима е в болница.

През 2000 година Рифат остро критикува възкачването на трона на Башар Асад, син на Хафез, описвайки го с думите „истински фарс“ и „противоконституционна театрална пиеса“.

„Проблемите са генерални – няма част от Сирия, където да не е имало насилие. Не мисля, че той може да остане на власт“, твърди Рифат, който в миналото е бил вицепрезидент на Сирия.

Според него най-добрата рецепта за излизане от горещата ситуация в страната е свикването на предсрочни избори, които да бъдат международно наблюдавани от ООН и Арабската лига.

Въпреки кръвопролитията и военните сблъсъци, които продължават над година и взеха 9 000 човешки живота, Рифат Асад е убеден, че управляващата династия се ползва с по-голямата част от доверието на хората, отколкото мнимата опозиция.

Противниците на режима са обединени в Сирийския национален съвет, който обаче не блести с изявени лидери, обяснява Рифат. 

Не е изненада, че живеещият в Париж Рифат изобщо не е съгласен с начина, по който Сирия се управлява. Той е своеобразен глас на много от противниците на Башар Асад – и вън, и вътре в страната. И все пак, шансовете му да оглави Сирия са доста незначителни, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА