Last news in Fakti

10 Април, 2012 13:06 999 0

Крайният срок не носи мир в Сирия

  • сирия-
  • примирие-
  • башар асад-
  • оон

Гражданската война изглежда все по-близо

Крайният срок не носи мир в Сирия - 1
Кофи Анан и Башар Асад. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мирът в Сирия не се случи. Днешният краен срок за сваляне на оръжието бе подминат от лидера Башар Асад, който иначе преди седмици одобри мирния план на ООН и Арабската лига. Лоялните му сили днес обстрелваха села, стреляха по граници и получиха поредните обвинения, че разпалват, а не тушират кръвопролитията, предаде Ройтерс.

Обяснението на Дамаск е, че мирният план се прилага стъпка по стъпка, но „въоръжени банди“ продължават да прилагат насилие. Асад все още не е коментирал крайния срок, който изтича в полунощ днес.

По-рано той прие програмата от шест точки излизане от нажежената криза в родината му.  Изготвен от Кофи Анан, планът предвижда политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Крайният срок за сваляне на оръжието и изтегляне на армията от градовете е днес – 10 април.

Си Ен Ен съобщава, че бомби хвърчат над разрушения град Хомс. Престрелки има по турската и ливанската граница. Би Би Си обобщава, че при вълненията вчера са загинали поне 100 души. На фона на всичко това избухването на гражданска война изглежда  все по вероятно.

Според анализатори това е поредното доказателство, че размирна Сирия се нуждае от по-крути и сериозни мерки от дипломатически резолюции. Международното съгласие по въпроса какво да се прави със страната се кове доста трудно и бавно.

В опита си да смаже опозицията Башар Асад изгуби някои от верните си съюзници, най-вече в лицето на Русия. Турция също обърна гръб на Дамаск и прие бежанци, търсещи спасение при настъпленията на армията на режима.

Съпротивата отхвърли искането на лидера Башар Асад да предостави писмени гаранции, че атаки повече няма да има. С призива си той хвърли топката в полето на опозицията, вместо да пришпори администрацията си за прилагането на мирния план. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА