Last news in Fakti

9 Април, 2012 16:05 1 567 2

Турция стана арена на сирийския конфликт

  • сирия-
  • турция-
  • дамаск-
  • башар асад

Напрежението расте, докато текат последните часове за прекратяването на насилието в Сирия

Турция стана арена на сирийския конфликт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова престрелка между сирийската армия и бунтовници срещу режима на Башар Асад - този път край бежанския лагер Килиш на границата с Турция. Загинали са поне двама сирийски бежанци, а турски преводач е ранен, съобщи Ройтерс за последиците от стрелбата в бежанския лагер.

Все пак не е ясно дали палатковият лагер е нарочно обстрелван или по-скоро става дума за случайност.

Това е първата подобна атака, откакто Турция се съгласи да приеме бягащите от кръвопролитията в размирна Сирия. Анкара реагира остро на насилието и веднага привика пратеника на Дамаск за обяснение, предаде Би Би Си. 

Утре се очаква насилието в страната да спре, тъй като би трябвало Дамаск да задейства спуснатия от ООН и Арабската лига мирен план. Сред шестте точки на програмата са спиране на огъня, изтегляне на сирийската армия от градовете и преговори с опозицията.

Докато този срок наближава, насилието все повече ескалира, а това прави все по-бледи и бледи шансовете за скорошна развръзка на горещия сирийски въпрос.

Съпротивата отхвърли искането на лидера Башар Асад да предостави писмени гаранции, че атаки повече няма да има. С призива си той хвърли топката в полето на опозицията, вместо да пришпори администрацията си за прилагането на мирния план.

Асад се съгласи да приеме програмата, изготвена от Кофи Анан – действие, което веднага последва оценката, че е само прах в очите.

В друг сблъсък близо до границата и турското село Салама са убити поне шестима униформени от сирийските сили за сигурност и митничари. В Сирия пък крайпътна бомба удари конвой на силите на Асад, убивайки четирима от лоялните на Дамаск митничари. 

Асад бе непреклонен да преговаря с опозицията, която описва с многозначителния термин „терористи“. Той се опитва със сила да задържи на трона своята управляваща династия, която управлява от 40 години. 

От една година президентът Башар Асад се опитва да сломи със сила съпротивата срещу режима му, но плаща доста висока цена – 9 000 загинали (по днешни данни на ООН), опустошени градове, хиляди бежанци и международна изолация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    хайде спасиха наемниците които вилнееха и сееха хаос смърт и страх сред мирното население каквато им беше и задачата дадена им от запада а имено сащ
  • 2 kiko

    0 0 Отговор
    amerikancite pravat vsi4ki tia prostotii po svete dano pri tqx stane voina da videm kak hese 4ysvat te togava