Отидете към основна версия

1 813 12

Обсъждаме икономически проекти с Египет

  • египет-
  • среща-
  • борисов-
  • икономика

Премиерът Борисов пристигна за срещата в Шарм Ел-Шейх

Снимки: МС/БГНЕС

„Работих много за тази среща, така че Европейският съвет да сме тук сега. Независимо от диаметрално противоположните мнения и отношения в този край на света, те са много важен партньор”, каза министър-председателят Бойко Борисов преди началото на срещата на върха между държавите-членки на Европейския съюз и държавите-членки на Лигата на арабските държави в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Преди началото на форума българският премиер се срещна с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Борисов заяви, че страната ни води прагматична и балансирана политика. Изградили сме еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. „Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното”, подчерта премиерът.

На въпрос за отношенията на страната ни със Саудитска Арабия, министър-председателят заяви, че се работи по много инвеститорски теми. Специално акцентира върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия.

Срещата на върха в Египет ще събере за първи път държавните и правителствените ръководители от ЕС и Лигата на арабските държави. Целта на форума е да бъде постигнато задълбочаване на европейско-арабското партньорство и да бъдат начертани насоки за справяне с глобалните предизвикателства. Ще бъдат обсъждани теми като търговия и инвестиции, миграция, сигурност и ситуацията в региона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини